image
Sursa foto: ria.ru

Putin nu planifică nicio întrevedere cu autoritățile RM pe tema gazului; „Moscova are o poziție foarte clară”

Președintele rus Vladimir Putin nu planifică nicio întrevedere cu autoritățile de la Chișinău pe subiectul negocierii unui nou contract de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov.

„Trebuie să continuăm dialogul cumva. Toate pozițiile sunt bine înțelese: poziția părții ruse, poziția Gazpromului este extrem de clară, extrem de simplă. Aceasta este o poziție comercială care include anumite reduceri. Prin urmare, desigur, sperăm că discuția va continua într-un fel sau altul”, a declarat reprezentantul Kremlinului, citat de Tass.

Vicepremierul Andrei Spânu a anunțat astăzi că se va întâlni cu șeful Gazprom, Alexei Miller, miercuri la Sankt Petersburg. Oficialul a avut zilele trecută o vizită la Moscova unde a discutat pe acest subiect cu șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, cu directorul general al Gazprom Export și cu ministrul rus al energiei.

El a precizat că RM este gata să continue discuțiile în privința datoriei istorice la gaze, dar poziția sa rămâne neschimbată - desfășurarea unui audit independent al datoriei istorice acumulate Moldovagaz. Totodată, autoritățile de la Chișinău își doresc „un preț corect”, bazat pe o formulă similară cu cele oferite și altor state cu care Gazprom a semnat recent contracte pe termen lung.

Contractul dintre guvernul Republicii Moldova și Gazprom a expirat la sfârșitul lunii septembrie, iar de atunci cele două părți nu au reușit să se înțeleagă asupra prevederilor unui nou acord. Cu toate acestea, compania rusească a extins contractul în așa fel încât să acopere și luna octombrie, dar a precizat că acordul nu va mai fi prelungit în cazul în care țara nu reușește să achite cantitățile de combustibil livrate pe lunile septembrie și octombrie.

Reuters a scris că Guvernul din Republica Moldova a refuzat oferta Gazprom de a plăti 790 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: