(doc) Situație critică la Arena Chișinău: „Compania turcă refuză să mai suporte cheltuielile pentru pază și întreținere”. Câți bani va pierde statul

Schema obscură cu Arena Națională trece în altă faza periculoasă, susține fostul deputat din partea Platformei DA, Alexandr Slusari. „Miza grupării lui Plahotniuc sunt acele 59 ha de terenuri, care fără nici o justificare au fost ancorate la cele 10 ha, pe care a fost construită Arena. Toate 69 ha sunt la moment gajate la compania turcă, cea care are dreptul să le re-gajeze. Ideea era că mai devreme sau mai târziu apar divergențe majore între compania SUMMA și statul Republica Moldova, fie în procesul de dare în exploatare, fie la achitarea lucrărilor de construcție, după ce va fi evident că construirea obiectului este o greșeală. Și atunci toate hectarele gajate pot trece în proprietatea companiei sau companiilor din Turcia. Plus încă peste 31 milioane euro, care urmează să fie achitate din bugetul de stat, pentru aventură lui Plahotniuc”, susține acesta, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: Facebook/ Alexandr Slusari
„Tot mai mult se extinde conflictul între stat și compania care a construit obiectul. Partea turcă refuză, de la 1 noiembrie, să suporte cheltuielile pentru paza și întreținerea clădirii, motivând acest lucru prin faptul că toate defectele rămase au fost înlăturate. Totodată, din informația mea, administrația SRL Arena Națională nu are nicio posibilitatea de a gestiona în continuare obiectul, care nu poate fi dat în exploatare. Căile de acces așa și nu au fost construite. Întreprinderea nu are bani pentru salarii, servicii comunale, pază ect. Nici sistemul de stingere a incendiilor nu există la obiect. Evident că la moment, nu pot fi organizate evenimente sportive sau culturale. Situația devine critică”, a avertizat Alexandr Slusari.

Miza grupării lui Plahotniuc sunt acele 59 ha de terenuri, care fără nicio justificare au fost ancorate la cele 10 ha, pe care a fost construită Arena. Vă amintesc că toate 69 ha sunt la moment gajate la compania turcă, cea care are dreptul să le re-gajeze. Ideea era că mai devreme sau mai târziu apar divergențe majore între compania SUMMA și statul Republica Moldova. Fie în procesul de dare în exploatare, fie la achitarea lucrărilor de construcție, după ce va fi evident că, construirea obiectului este o greșeală. Și atunci toate hectarele gajate pot trece în proprietatea companiei sau companiilor din Turcia. Mai amintiți-vă de profesorii turci și de faptul unde se află acum Plahotniuc și cred eu că puzzle-ul este gata.

Dar la moment avem o clădire gigantică, ce nu poate fi utilizată după destinație și care poate fi distrusă din cauza lipsei finanțării pentru cheltuieli curente. Plus 69 ha, aflate în gaj. Plus încă peste 31 milioane euro, care urmează să fie achitate companiei turcă din bugetul de stat pentru aventură lui Plahotniuc”, a mai precizat fostul deputat.

„Dar Procuratura noastră cea generală zice că nu poate calcula prejudiciul adus statului și nu are nici un bănuit”, a conchis Slusari.


Despre faptul că la mijloc ar fi o escrocherie se vorbea încă în vara anului 2019Prim-ministra de atunci, Maia Sandu, declara că estimarea costului evaluat pentru acest proiect, terenul ce a fost alocat, cât și schimbarea destinației terenului - din teren agricol în teren pentru construcții, unde statul ar fi pierdut 90 de milioane de lei, ridică mai multe semne de întrebare. De asemenea, Maia Sandu a mai menționat că toate actele notariale au fost semnate de notara ce figurează în raportul Kroll 2 Olga Bondarciuc, unde a primit 400 de mii de lei din bugetul statului, pentru serviciile prestate.

În mai 2019, Guvernul Filip a majorat investiția pentru lucrările de construcție a Arenei Chișinău cu 1,5 milioane de euro, după ce 43 de milioane de euro s-au dovedit a fi insuficienți.

Arena Chișinău urma să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5.000 de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri. O singură companie a prezentat interes și a depus dosarul de participare la concursul de selectare a partenerului public-privat, anunțânu-și intenția de a investi 40 de milioane de euro în proiectul care a fost inițiat de către Partidul Democrat.


La 20 august 2018, Guvernul a aprobat proiectul contractului de parteneriat public-privat cu privire la proiectarea şi construcţia arenei polivalente Arena Chișinău.

Centrul pentru Politici și Reforme și-a manifesat îngrijorarea față de gradul de transparență a proiectului Arena Chișinău, în special în selectarea investitorului. „Considerăm că acest proiect PPP trebuie oprit și reinițiat doar după îndeplinirea acțiunii 13 din asistența macro-financiară a UE de 100 milioane euro, care ține inclusiv de modificarea legislației privind parteneriatele public-private", scria watch.cpr.md.


Pub