Decizii în situații excepționale: Cei rămași pe durmuri, după incendiul de la Buiucani, vor primi banii achitați pentru mansarde din fondul local de rezervă

Fiecare familie din cele 20 care au avut de suferit în urma incendiului vor primi suma investită la procurarea apartamentelor. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi. Totodată, acesta a precizat că vor fi și alte recompense achitate din bugetul de rezervă a primăriei, iar „dacă nu va fi sufiecient din fondul de rezervă se va face apel la Consiliul Municipal Chișinău”. „Vom deschide suplimentar un cont bancar, iar cei care doresc pot contribui, cheltuielile vor fi făcute transparent și public. Sunt deja prieteni și parteneri din România care sunt gata să ne ajute”, susține Ceban.

Foto: Fb/ Ion Ceban

„Niciodată nu voi lăsa oamenii și sunt mândru că am o echipă care a făcut foarte multe lucruri în aceste zile și ne-am mobilizat. Astăzi am venit cu propunerea către Comisie și mă bucur că a fost acceptată unanim. Fiecare familie din cele 20 care au avut de suferit în urma incendiului vor primi suma investită la procurarea apartamentelor, în conformitate cu prevederile contractului. Din câte am fost informat cel mai mare apartament a fost de 25 de metri pătrați, a costat 19 mii de euro, vom rambursa această sumă fiecărui care a avut de pătimit. La această sumă am convenit dimineață că vom adăuga câte 50 de mii de lei pentru procurarea mobilierului și celor necesare, pentru fiecare apartament. Pentru fiecare familie de la etajele anterioare vor fi oferite ajutoare, inclusiv cu sume bănești, după ce vom face toate evaluările. Ieri, sincer, mi s-a frânt inima când am văzut o familie care a investit în apartament, a făcut reparație, fiind cu un copil mic, a luat un credit de 30 de mii de euro, O să ajutăm pe fiecare. Voi propune, dacă nu va fi sufiecient din fondul de rezervă să apelăm la Consiliul Municipal Chișinău. 

Urmează a fi evacuat etajul 6 și ulterior restabilit acoperișul. Cu regeret mansarda în asemnea formulă nu va putea fi restabilită mai ales din motive de siguranță, specialiștii spun că nu este sigur.

Vom deschide suplimentar un cont bancar, iar cei care doresc pot contribui, cheltuielile vor fi făcute transparent și public. Sunt deja prieteni și parteneri din România care sunt gata să ne ajute. Vin cu un apel public către agenții imobiliari care sunt gata să ajute aceste familii. Vom interveni cu toate cele necesare. Unii oameni trebuie să răspundă penal pentru cele întâmplate”, declară primarul capitalei.

Laboratorul experimental antiincendiar din cadrul IGSU investighează circumstanțele și cea mai probabilă cauză de producere a incendiului izbucnit pe 23 octombrie într-un bloc de locuit de pe strada Pelivan nr.17/3 din municipiul Chișinău.

Incendiul din blocul de locuit de pe strada Pelivan 17/3 a fost lichidat cu participarea a peste 70 de salvatori și pompieri și 11 unități tehnice. În urma intervenției, un pompier din cadrul Detașamentului salvatori și pompieri sectorul Ciocana a obținut traumatisme la picioare.

Acesta a fost investigat în cadrul Institutului de Medicină Urgentă, iar la moment se află la domiciliu în stare satisfăcătoare și urmează să primească tratament.


Pub