Andrei Spînu nu a confirmat că malul drept ar primi, de astăzi, mai puțin curent de la Cuciurgan

Vicepremierul, Andrei Spînu, nu a putut confirma sau infirma informația precum că de astăzi, Cuciurgan va micșora volumele energiei electrice livrate pe malul drept al Nistrului. Reacția acestuia a fost solicitată după un anunț făcut astăzi de fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari.

Foto: colaj

„Nu am văzut declarația și la moment nu cunosc despre informația despre care vorbiți, respectiv nu am cum să comentez”,  a declarat Spînu.

Termocentrala Cuciurgan, având avertizarea de la Tiraspoltransgaz, micșorează, de astăzi, volumele energiei electrice, livrate pe malul drept al Nistrului, potrivit fostului deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari. Acesta spune că în consecință, începând cu ziua de astăzi, va fi sporit importul energiei electrice din Ucraina, orientativ 2 milioane KWh/zi.

La mijlocul lunii octombrie, Premier Energy, cel mai mare furnizor de energie electrică a confirmat că a primit o scrisoare de la Centrala de la Cuciurgan, prin care a fost informat despre posibila reducere a furnizării energiei electrice, din cauza neclarității în privința contractului dintre Moldovagaz și Gazprom privind aprovizionarea cu gaze naturale.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale. Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”.

Săptămâna trecută, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a efectuat o vizită de două zile în Polonia, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali. „Principalul subiect discutat a fost furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova”, a anunțat Spînu într-o postare pe facebook, la revenirea în țară.

Revenit de la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”, a afirmat Spînu.

Totodață, acesta a menționat că „partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie”.

Acum 3 zile, Rusia anunța că nu va mai livra gaz de la 1 decembrie, dacă Moldova nu va achita volumele contractate din septembrie și octombrie.

„Datoria inițială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenilor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea autoritățile de la Chișinău nu vor să recunoască această datorie”, a declarat Serghei Kuprianov.


Pub