Numirea lui Boris Lupașcu la Curtea Constituțională, anchetată de procurori drept „tentativă de uzurpare a puterii”

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță că a fost înregistrat un proces penal privind numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în aprilie 2021.

Foto: UNIMEDIA

Mai exact, procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat.

Înregistrarea procesului penal de către procurorii PCCOCS a fost precedată de sesizarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc depusă în aprilie 2021, a cărei primire și înregistrare a fost respinsă prin ordonanța PG, emisă la două zile de la depunerea adresării. Ulterior, autorii sesizării au contestat ordonanța, iar Curtea de Apel Chișinău le-a satisfăcut cererea și a dispus înregistrarea sesizării acestora.

Notă: Orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale.

56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC.

Ulterior, Boris Lupașcu a renunțat la mandat. O solicitare în acest sens a fost expediată în adresa Legislativului.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale hotărârile adoptate în Parlament prin care a fost modificată componența Înaltei Curți.

Curtea de Apel Chișinău a obligat Procuratura Generală în luna august să investigheze pretinsele fapte de uzurpare de către fostul procuror, Boris Lupașcu, a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane. 


Pub