Cei 1,6 milioane de euro, ascunși în pungi de scutece, într-un TIR, confiscați în totalitate, inclusiv contravaloarea autocamionului. Decizia CA

Curtea de Apel Chișinău a dispus, la socilitatea procurorilor, confiscarea sumei de 10 000 euro, astfel fiind supusă confiscării întreaga sumă ce constituie obiect al contrabandei de la vama Leușeni, în valoare totală de 1 620 685 euro, anunță Procuratura Generală.

Foto: PCCOCS
Concomitent, prin aceiași decizie a Curții de Apel Chișinău, s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii mijlocului de transport, în sumă de 591 309 lei, utilizat la comiterea contrabandei de la vama Leușeni.

Anterior, prin sentința Judecătoriei Hîncești, sediul Central, din 15.04.2021, a fost confiscată suma de 1 610 685 euro, care constituie obiect al infracțiunii de contrabandă, iar suma de 10 000 euro și autocamionul cu ajutorul căruia s-a încercat traversarea frontierei de stat a valutei străine prin vama Leușeni, au fost restituite inculpatului.

În privința șoferului autocamionului, care a încercat să treacă ilegal mijloacele financiare în valută străină, pedeapsa aplicată a rămas aceeași, fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de 2 ani, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art.27, art.248 alin.(5) lit.b) din Codul penal (tentativă la contrabandă), în redacția legii penale până la modificările operate în norma incriminată.

Decizia integrală va fi pronunțată la data de 30.11.2021.

Decizia este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că în dimineața zilei de 18 aprilie 2020, la postul vamal Leușeni, procurorii și vameșii au demascat o schemă de contrabandă cu peste 1,5 milioane euro.

Inițial, șoferul în autocamionului căruia a fost găsiți bani a fost plasat în arest la domiciliu, de Judecătoria Ciocana, însă apoi măsura de arest a fost modificată, acesta fiind plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Ulterior, un om de afaceri moldovean stabilit în Marea Britanie, pe nume Adriano Dulgher, a trimis o solicitare către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS), prin care pretindea că bancnotele, în sumă de 1,5 milioane de euro, găsite în salonul TIRului la vama Leușeni ar fi ale lui.

Businessmanul a fost vizat, anterior, într-un dosar penal pornit de Centrul Național Anticorupție, pentru spălare de bani. Invitat la mai multe televiziuni, acesta s-a prezentat drept milionar și a declarat că va lupta să-i fie returnați banii sechestrați la vamă. Adrian Dulgher a fost surprins de către reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în satul Mălăești din raionul Orhei, în compania unui alt om de afaceri, Gheorghe Vîrtosu, vizat în scheme de trafic de persoane și condamnat penal pentru astfel de crime. Ambii au fost cercetați în același dosar pentru spălare de bani, potrivit anticorupție.md.

În aprilie 2021, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat despre condamnarea șoferului autocamionului, care a încercat să introducă în țară, prin contrabandă, cele peste 1,6 milioane euro.


Pub