Putin nu planifică discuții cu Chișinăul pe tema gazelor. Kremlinul speră însă că „negocierile vor continua, într-un fel sau altul”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu planifică deocamdată discuții sau întâlniri cu autoritățile de la Chișinău pe tema gazelor, a anunțat astăzi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, citat de presa rusă.

Foto: UNIMEDIA

„Nu, președintele nu are deocamdată planuri, dar, pe de altă parte, dialogul trebuie continuat cumva. Toate pozițiile sunt bine înțelese: poziția părții ruse, poziția Gazprom este foarte clară, extrem de clară, poziția comercială care include bine cunoscutele reduceri, deci desigur, sperăm că conversația va continua într-un fel sau altul”, a spus Peskov.

Vicepremierul, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, pleacă din nou miercuri în Rusia la Sank Petersburg. Acesta a anunțat astăzi că urmează să se întâlnească cu directorul Gazprom, Alexei Miller pentru o nouă rundă de negocieri.

Revenit de la Moscova, Andrei Spînu a declarat că „ofertă propusă la moment de Gazprom nu este în avantajul cetățenilor noștri. Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz”, a afirmat Spînu.

Totodață, acesta a menționat că „partea rusă ne-a asigurat că Gazprom va livra imediat volumele suplimentare pentru luna octombrie”.

Acum 3 zile, Rusia anunța că nu va mai livra gaz de la 1 decembrie, dacă Moldova nu va achita volumele contractate din septembrie și octombrie.

„Datoria inițială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenilor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea autoritățile de la Chișinău nu vor să recunoască această datorie”, a declarat Serghei Kuprianov.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub