Țeapa secolului? Noul patron al lui Newcastle, prințul saudit Mohammed bin Salman, 450 mil. USD pe un tablou fake

25 Oct. 2021, 04:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Oct. 2021, 04:28 // Actual //  Lupu Eduard

“Salvator Mundi”, celebrul tablou care ar fi fost pictat de Leonardo da Vinci, a fost cumpărat de bin Salman la o licitație organizată în 2017. Însă mulți experți îi contestă autenticitatea, potrivit ziare.com.

Peste 1.200 de colecționari de artă din întreaga lume au participat în 2017 la licitația organizată de celebra casă Christie. Licitația a fost urmărită live pe Internet de 120.000 de curioși pentru că la mijloc era vorba de un tablou celebru. “Salvator Mundi” – Mântuitorul Lumii al lui Leonardo da Vinci, despre care Christie spunea că ar fi cea mai mare descoperire culturală din ultimii 100 de ani.

Tabloul a fost cumpărat de prințul saudit Mohammed bin Salman, care a dat 450 de milioane de dolari pentru faimoasă opera de artă.

Nu după mult timp au apărut însă primele semne de întrebare.

În septembrie 2018, tabloul urma să fie expus la muzeul Luvru din Abu Dhabi. Însă, cu totul neașteptat, evenimentul grandios s-a anulat.

Apoi a căzut bomba: trei experți de la Muzeul Luvru din Paris au ajuns la concluzia că tabloul a fost pictat în studioul lui Leonardo da Vinci, dar nu de marele pictor renascentist.

De asemenea, în cartea Ultimul Leonardo, criticul de artă Ben Lewis susține că nu este un original Da Vinci. Cel mult, artistul a adăugat câteva tușe finale.

Carmen Bambach, curator la Muzeul de Artă Metropolitană, crede că tabloul a fost pictat de unul dintre asistenții lui Da Vinci, Giovanni Antonio Boltraffio, fiind doar retușat de maestru.

Filmul The Savior for Sale, lansat în luna aprilie a acestui an care prezintă povestea tabloului, ajunge la o concluzie similară: nu e creația lui Da Vinci.

În orice caz, părerile sunt împărțite, iar adevărul din spatele acestui tablou va rămâne un mister etern.

Cert este că prințul saudit a refuzat să împrumute tabloul muzeului Luvru din Paris pentru expoziția din 2019 dedicată lui Leonardo. Ar fi vrut ca muzeul să îl așeze lângă Mona Lisa și să îl prezinte ca un Da Vinci original pentru a-l scuti de umilința de a fi dat 450 de milioane de dolari pe un fals. Ceea ce nu s-a întâmplat.

În acest moment, tabloul ar fi pe iachtul Serene de 500 de milioane de dolari pe care îl deține prințul.

Astfel că achiziționarea clubului de fotbal Newcastle pentru 409 de milioane de dolari nici nu mai pare o extravaganță.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 17:45
 // Categoria: Economie // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 17:45 // Economie //  Lupu Eduard

Parlamentul a adoptat un nou set de măsuri pentru reducerea birocrației în sectorul economic. Un proiect care propune modificarea unor acte normative privind controlul activității întreprinzătorilor în Republica Moldova a fost aprobat în lectura a doua de către 57 de deputați.

Aceste modificări legislative au ca scop crearea unui sistem de control mai eficient și previzibil, reducerea povară controlului și a sancțiunilor inechitabile, precum și stimularea investițiilor. Potrivit autorităților, noile reglementări vor duce la o scădere a timpului necesar pentru procedurile de control cu cel puțin 56,7 mii de ore pe an și la economii de aproape 70 de milioane de lei pe an, prin reducerea numărului de sancțiuni și a potențialelor abuzuri din partea organelor de control.

Proiectul prevede că antreprenorii vor avea dreptul să conteste deciziile de control în instanță. De asemenea, sunt introduse sancțiuni pentru abuzurile inspectorilor, iar supravegherea internă a autorităților de control va fi îmbunătățită. Se va face o distincție clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, iar planurile de control vor fi unificate, luând în considerare diferitele tipuri de agenți economici și riscuri.

Anterior, ministrul Economiei, declara că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău