„25 % dintre elevii (elevele) activi (active) sexual nu folosesc prezervativul.” Detalii despre campania „Eu sunt influencer-ul vieții mele! Fac alegeri sănătoase!”

DSC_3601

Elevii și elevele din învățământul profesional-tehnic vor deprinde abilități de viață prin intermediul muzicii hip-hop și a rețelelor de tineret. Pe 22 septembrie, a fost lansată campania de comunicare „Eu sunt influencer-ul vieții mele! Fac alegeri sănătoase!”.

Campanie abordează principalele lacune identificate într-un studiu UNFPA-ADA-MEC care a evaluat cunoștințele, atitudinile și practicile elevilor privind abilitățile de viață și comportamentele sănătoase în învățământul profesional tehnic.

Potrivit studiului, mulți (multe) dintre elevii (elevele) școlilor profesionale, la vârsta de 16-17 ani prezintă deja foarte des semne de boală din cauza modului de viață nesănătos, întrețin relații sexuale, dar nu știu cum să se protejeze împotriva sarcinilor neplanificate sau a infecțiilor cu transmitere sexuală, au dificultăți de a lucra în echipă, de a-și exprima gândurile sau de a rezolva probleme.

Campania se desfășoară în perioada 21 septembrie 2021-31 martie 2022 și include mai multe acțiuni de conștientizare și informare, cum ar fi: materiale audio și video, traininguri pentru jurnaliști, expoziții în școli, apeluri la acțiune pe rețelele de socializare și un single de hip-hop creat în parteneriat cu interpretul local Kapushon.

Activitățile de comunicare vor avea ca scop creșterea nivelului de cunoaștere și conștientizare privind folosirea metodelor moderne de contracepție, cu un accent separat pe utilizarea prezervativului, prevenirea sarcinii în adolescență, prevenirea și raportarea violenței/hărțuirii și abuzului sexual și a altor riscuri de comportament, precum și cu privire la serviciile de sprijin existente pentru tineri și importanța abilităților de viață pentru pregătirea lor la locul de muncă.

Potrivit studiului KAP, în urma chestionării în 20 de instituții de învățământ, 25 % dintre elevii (elevele) activi (active) sexual nu folosesc prezervativul – singura metodă modernă de contracepție care, pe lângă protecția împotriva sarcinii neplanificate, oferă protecție împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

De asemenea, una din cinci fete din ÎPT care a rămas însărcinată în timpul anului de studiu 2019/2020 a renunțat la educație din cauza sarcinii.

Taguri: ##sexplicații
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente