Presa rusă: Runda de negocieri dintre Moldova și Gazprom de la Moscova a eșuat. Chișinăul vrea o reducere mai mare decât cea oferită

În cadrul negocierilor privind livrarea de gaz pentru Moldova, Rusia a propus „un preț de piață și reducerea de 25 de procente, în schimbul achitării într-un termen de trei ani a datoriei față de Gazprom”, iar autoritățile de la Chișinău au insistat pe un preț de două ori mai mic decât cel oferit, transmite m.vz.ru

Foto: oilandgasiq.com

„Rusia a propus prețul rezonabil cu o reducere de 25 de procente. Unica cerință invocată pentru a o primi a fost întoarcerea datoriei de 700 milioane de dolari într-un termen de 3 ani, (fără a lua în calcul regiunea din stânga Nistrului”, arată presa.

Moldova a insistat pe un preț mai mic din lipsa de finanțe suficiente.

Kiev va livra gaz Moldovei în contextul crizei energetice din țară.

Republica Moldova a intrat ieri în stare de urgență în contextul crizei energetice. Decizia a fost votată de 55 de deputați. Cei din opoziție s-au declarat împotrivă.

Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.


Pub