„Cum să-ți permiți să faci sex când ai nepoți?” Sexul după 60

Imaginile din reviste, reclame și filme asociază sexualitatea cu corpuri tinere, cu tinerețea, iar asta duce la presupunerea că sexul e doar pentru cei tineri. Studiile realizate în țări precum Marea Britanie sau SUA arată însă că majoritatea oamenilor trecuți de 60 nu doar susțin că au nevoie și își doresc o viață sexuală activă, dar chiar o au. 

Din păcate, nu există studii relevante făcute în rândul bătrânilor din Republica Moldova, însă vom încerca să demontăm în acest articol mitul conform căruia „ești prea bătrân pentru a face sex”. 

„Poți fi activ sexual atât timp cât îți dorești să fii. Nu are nicio legătură cu vârsta ta, doar cu relația și partenerul tău. Dacă de-a lungul tinereții ai avut o relație sănătoasă și frumoasă cu sexualitatea ta, nu există niciun motiv să crezi că, pe neașteptate, aceasta se va schimba doar pentru că ți-a încărunțit părul”, spune Lonnie Barbach, cercetătoare și autoarea cărții „Pauza. O abordare pozitivă a menopauzei”.

„Când trăiești în sărăcie și te gândești doar la pensie, uiți de sex”

Am vorbit cu Valentina, o femeie de 63 de ani, pe care am cunoscut-o datorită unui grup de Facebook. Recunosc, n-a fost ușor să găsesc un personaj pentru acest articol și îi sunt extrem de recunoscătoare că a discutat cu mine pe un subiect atât de intim. 

Discuția începe stângaci, mai ales din partea mea, dar peste câteva minute se topește gheața și ajungem să facem glume și să povestim degajat despre „sexul la bătrânețe”. Îmi spune că e un subiect tabu în rândul prietenelor și rudelor sale trecute de 60. „În tinerețe discutam mai deschis despre sex, împărtășeam poveștile noastre, veneam cu sfaturi. Dar s-a apropiat vârsta de pensionare și s-au terminat și discuțiile. E un subiect rușinos chiar. Cum să-ți permiți să faci sex când ai nepoți? Dar dacă nimeni nu vorbește, nu înseamnă că au uitat de sex”, adaugă zâmbind. 

Valentina zice că, deși nu se întâmplă la fel de des ca înainte, viața ei sexuală nu s-a oprit odată cu împlinirea vârstei de pensionare. Dar asta pentru că, spune ea, a avut tot timpul grijă de „focul familial”, atât ea, cât și soțul cu care sunt împreună de aproape 40 de ani. 

„Nu e foarte ușor să-ți păstrezi viața sexuală activă cu atâtea greutăți și sărăcie. Chiar dacă au fost perioade în care soțul meu era plecat la muncă peste hotare, încercam să recuperăm la revederi. Dar au fost și timpuri când discutam seara, înainte de somn, doar despre ce vom pune pe masă a doua zi sau cu ce ne vom încălzi la iarnă. Dar avem noroc că suntem deschiși unul cu altul și înțelegeam ambii că dacă ești fericit în cuplu, poți să rezolvi mai ușor și celelalte probleme. Dar înțeleg de ce bătrânii noștri simt multă rușine când se discută despre sex și cred că la bătrânețe sunt alte probleme, mai importante. Când trăiești în sărăcie și te gândești doar la pensie, uiți de sex”, explică Valentina. 

Ea mai crede că o altă cauză ar fi modul de viață nesănătos pe care îl au moldovenii. „Cred că am avut și am o viață sexuală activă și datorită faptului că toată viața am încercat să mănânc sănătos, să fac mișcare. Vrei, nu vrei, asta afectează calitatea vieții, bolile care apar și dorința sexuală. Când ai multe kilograme în plus, te dor șalele, inima, genunchii, nu-ți mai arde de sex”, spune râzând. 

Sexul alungă anxietatea și depresiile la bătrânețe

Sexologa Tatiana Grecu spune că problemele de sănătate și lipsa unui partener sunt cele mai dese obstacole în calea sexului la vârsta a treia, și nu dorința sexuală. „Da, la o anumită vârstă corpul începe să treacă prin mai multe modificări. Le acceptăm și ne adaptăm lor, dar nu prin privarea totală de sex. E bine știut faptul că oamenii care duc o viață intimă activă sunt mai puțin predispuși spre afecțiuni, depresii, anxietăți, au puterea de a aborda altfel provocările vieții. De ce am refuza să trăim o viață mai împlinită?”, explică ea. 

Din experiența sa profesională, o bună parte din persoanele în vârstă pe care le-a consiliat avea disfuncții erectile, dorință și lubrifiere sexuală scăzută, însă există soluții medicale pentru aceste probleme. Adresarea la urolog, ginecolog, endocrinolog ar putea rezolva problemele fizice, menționează ea. Mai grave, spune Tatiana Grecu, sunt stereotipurile social-culturale. 

„După 60 sex nu se face!, Păi, nu ești prea bătrân pentru asta?, De ce ai nevoie de sex acum?, Rușine că vă gândiți la sex la vârsta dumneavoastră! – din cauza acestor stereotipuri oamenii nu merg la un specialist pentru a-și rezolva problemele. Evită și mai mult comunicarea cu partenerul și încep să creadă că nu mai există atracție și dorință în cuplul lor.”

Conform sexologei, singura diferență e că oamenii în vârstă au nevoie de mai mult timp pentru stimulare și excitare. O viața sexuală activă la vârsta a treia, însă, vine cu multiple avantaje care răsplătesc efortul. „Prin creativitate și răbdare, bătrânețea poate fi o perioadă a vieții satisfăcătoare din punct de vedere sexual, alături de un partener iubitor și empatic”, adaugă ea. 

Lucruri pe care trebuie să le știi despre sexul după 60

  • Definiția „sexului bun” se poate schimba și ea. În tinerețe, sexul e mai degrabă exploziv, atletic. Cu cât înaintezi în vârstă, iar corpul tău o ia mai ușor, sexul devine și el mai încet, „la foc mic”. Nu e despre cât de des ai relații sexuale sau cât de multe poziții folosești în timpul unei partide, dar e mai mult despre plăcere și conectare profundă cu partenerul. „Atunci când ești mai puțin preocupat de cifre și mai mult de comunicare, vei avea la fel de multă plăcere și pasiune ca atunci când erai tânăr. Poate arăta doar diferit de cum erai obișnuit”, explică Lonnie Barbach. 
  • E normal ca odată cu trecerea anilor sexul să fie afectat de mici probleme fizice. Femeile întâlnesc probleme de lubrifiere scăzută din cauza modificărilor hormonale. Bărbaților le este mai greu, deseori, să mențină o erecție. Aceste lucuru însă nu trebuie să pună cruce pe viața voastră sexuală. Exercițiile fizice și alimentația sănătoasă contribuie la creșterea libidoului, iar lubrifiantul simplifică lucrurile. 
  • E nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la orgasm. Dar puteți vedea partea plină a paharului – ceea ce înainte vă părea atât de ușor, acum necesită mai multă atenție și efort. Iar atenția și creativitatea în viața sexuală vine tot timpul cu o plăcere mai îndelungată.

De văzut

Deși cinematografia e cam zgârcită atunci când vine vorba de sexualitate la oamenii de vârsta a treia, am selectat pentru voi câteva filme bune de văzut care abordează sensibilitățile acestui subiect.  

E tare complicat! – un film cu Meryl Streep și Alec Baldwin care povestește istoria unui cuplu divorțat de zece ani, cu trei copii mari, dar care încep o aventură după o cina festivă de absolvire a fiului lor. 

Clubul femeilor dezlănțuite – spune povestea a patru prietene și ce se întâmplă atunci când în clubul lor de lectură se citește „Cincizeci de umbre ale lui Grey”. Filmul trezește discuții aprinse în club, reaprinde flăcări mai vechi și aduce mai multe motive pentru o viață mai intensă și plină de bucurii, la orice vârstă. 

Ceva, ceva tot o ieșipovestea unui burlac care vânează doar femei tinere, dar ajunge să se îndrăgostească chiar de mama iubitei sale. Aceasta, o scriitoare de succes, divorțată, îl face să descopere iubirea în moduri nebănuite.

Grace și Frankie – e un serial-comedie lansat de Netflix care arată viața și provocările a două femei trecute de 60. Serialul abordează și subiecte ce țin de sexualitate, iar prietenele ajung să lanseze propria linie de lubrifiant pentru a ajuta cuplurile în vârstă să se bucure de o viață sexuală împlinitoare.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.