(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci seriale noi pe care ai să le vezi într-o noapte

yEh5CMyqNzFIiBByu5P23kmVRlY

Încet, dar sigur, serialele depășesc filmele nu doar prin flexibilitatea duratei, dar și prin structura narațiunii, prin dezvoltarea personajelor și, tot mai des, chiar prin realizare.
Acum, poți găsi un serial pentru orice gust, pentru orice vârstă sau pentru orice nivel de pregătire. Acestea de mult nu mai sunt văzute doar ca un respiro pentru gospodinele dependente de melodrame braziliene. Asta îmi amintește despre apariția filmului, și anume când cel din urmă era văzut doar ca o distracție disponibilă păturilor sociale inferioare, teatrul păstrând pentru el publicul nobil. Dar timpul ne-a arătat că snobismul uman e fără margini și că un lucru aparent nesemnificativ poate deveni a șaptea artă. În cazul serialelor, e puțin diferit, pentru că, evident, nu sunt decât un alt format de film, dar ce vreau să spun, e că sunt demne de același respect. Pentru astăzi, am pregătit o listă de cinci seriale lansate în 2021, pe care le-am privit dintr-o suflare sau ale căror următoare episoade le-am așteptat ca un nebun.

Înainte de toate, vreau să-i adresez un mare MULȚUMESC Monei Lepan pentru sprijin și pentru că a devenit patroana proiectului „CE SĂ VĂD?! Dacă vrei să contribui și tu încât să ai parte de mai multe recenzii și recomandări, susține această muncă cu minimum 2 $ pe Patreon sau cu o cafeluță pe Buy Me a Coffee.

Mare of Easttown (2021) 

Fanii filmelor de investigații îmbibate cu personaje misterioase, precum Mystic River și Gone Baby Gone, ar trebui să-și facă timp pentru această miniserie de la HBO.

Cu un ton similar al efectului de undă a criminalității asupra unui mic oraș, povestea ne prezintă viața de după dispariția sau poate moartea unui copil, care schimbă soarta nu doar rudelor, ci întregii comunități. Cu siguranță, a redefinit viața detectivei Mare Sheehan (Kate Winslet), care este obsedată de cazul nerezolvat. Și ea, la rândul său, a suferit o pierdere, moartea fiului care a dus la dezbinarea familiei și la agravarea relațiilor. Acum, Mare are de făcut lumină nu doar în cazul pe care îl investighează, semnalând noi dispariții, dar și în viața ei personală care se pare că a luat-o pe o pistă greșită.

Un serial cu un simț puternic al spațiului, cu o suită de linii narative împletite dozat și cu personaje veridice înzestrate cu o mulțime de substraturi, în special Kate Winslet care reușește să contureze suferința lăuntrică a eroinei sale fără să cadă pradă melodramatismului. Prin performanța sa, reușește să ridice povestea la un alt nivel și să tragă după sine caracterele mai slab dezvoltate. Este o istorie despre traume, durere și modele de comportament. O întâmplare care intrigă nu doar prin dorința de a elucida numeroasele mistere ale acestui spectacol, ci și prin impactul pe care îl vor avea asupra acestor personaje fascinante.

Disponibil pe HBO GO.

https://youtu.be/5jnBIROdoms

Scenes from a Marriage (2021)

O dramă psihologică adaptată după miniseria suedeză din 1973 a lui Ingmar Bergman, care a stârnit un val de divorțuri în țara sa de origine. Cu același nume, Scenes from a Marriage este scrisă și regizată de Hagai Levi, la moment, unul dintre cei mai cunoscuți scenariști și regizori în tratarea dramelor de familie. Această miniserie de la HBO este o abordare contemporană în explorarea iubirii și resentimentelor, a devotamentului și trădării, a căsătoriei și divorțului, exprimată prin prisma unui cuplu american modern interpretat de Oscar Isaac și Jessica Chastain.

Mira, o directoare ambițioasă de tehnologii, alături de soțului ei, Jonathan, profesor de filosofie, are o fetiță pe nume Ava. Jonathan are grijă de Ava în timp ce Mira se preocupă de întreținerea financiară a familiei. Căsătoria lor este recunoscută instantaneu ca fiind progresivă, modernă și idilică, dar se prăbușește pe măsură ce ne aprofundăm în relația lor de părinți, parteneri și iubiți.

O poveste cu o explozie de emoții, o chimie extrem de organică între personaje, claustrofobie (încât aproape toată acțiunea se desfășoară într-o casă) și multe provocări la discuții pentru tine și jumătatea ta. O odisee de la o căsnicie perfectă până la divorț și după… interpretată superb.

La fel, pe HBO GO.

https://youtu.be/mRuVWHnQlV8

The Chestnut Man (2021)

Omul castanului, în regia lui Kasper Barfoed și Mikkel Serup, are la bază un roman danez din 2018 cu același nume, scris și adaptat de Søren Sveistrup, un scriitor de renume internațional, câștigător al premiilor Emmy și BAFTA.

Thrillerul caută să elucideze crimele comise de un psihopat care lasă o păpușă făcută manual din bețișoare și castane la fiecare loc al faptei. Criminalul atacă doar mamele care în viziunea lui nu sunt demne de copii lor. Thulin (Danica Curcic) și Hess (Mikkel Boe Følsgaard), detectivi din Copenhaga, se grăbesc să pună capăt crimelor cumplite atunci când descoperă pe o castană amprenta unei fetițe dispărute acum un an.

O imagine care bucură ochiul cu paleta sa de toamnă și îi oferă o gamă ambiguă liniei narative stânjenitoare. Un serial care te apucă de piept și te scufundă într-o cadă cu mistere din care e imposibil să ieși până la sfârșitul poveștii. Cu un început greoi, dar cu o viteză compensatoare după, indiciile duc spre omul castanelor pe care nici nu-l poți bănui. Pe alocuri comercial, de suprafață, artificial și cu un final predestinat, însă ritmul frenetic cu care bate inima cucerită de intrigă te va face să închizi ochii la unele neajunsuri.

Cu puțină investigație îl găsești pe Netflix.

https://youtu.be/LE0jZnMuAQE

Vigil (2021)

Un miniserial detectiv de la creatorul C.B. Strike și scenaristul The Crown, Tom Edge, realizat de World Productions, compania de producție din spatele Line of Duty și Bodyguard.

Un cartograf sonar de pe submarinul HMS Vigil a fost găsit mort. Din cauza decesului care a avut loc în apele teritoriale britanice, o ofițeră de poliție civilă, DCI Amy Silva (Suranne Jones), este trimisă să investigheze cazul. Deși se speculează că moartea a survenit din cauza unei supradoze de heroină, Silva crede că e vorba de o crimă. În timp ce ea investighează pe submarină, partenera ei, DS Kirsten Longacre (Rose Leslie), și restul poliției scoțiene își fac treaba pe uscat. În curând, își dau seama că n-au de-a face doar cu o crimă, dar o întreagă conspirație care implică forțe secrete, motive personale și orgolii politice.

O poveste cu suspans care începe din primele minute, care te agață cu un cârlig și te poartă prin adâncuri alături de echipajul submarinului. O investigație contemporană în stil Agatha Christie presărată cu drame personale, cu comploturi la nivel înalt și cu tensiune nucleară. Multe linii secundare; atât cele sentimentale, cât și cele complicat de conspiraționale rămân nedezvoltate, oferindu-ți doar o senzație falsă de satisfacție. Dar cu toate acestea, montajul dibaci, muzica grandioasă, indiciile intrigante și procedurile complicate de investigație te vor face atent(ă) pe toată durata spectacolului.

Scufundat pe BBC iPlayer.

https://youtu.be/3XRW0kfI2As

The North Water (2021)

O poveste cruntă, realistă, brutală și fără speranță, de parcă e ruptă din operele lui Dostoievski și adaptată frigului Arctic. O ecranizare a romanului scris de Ian McGuire, onorat cu cinci premii de literatură, inclus în top 10 cele mai bune cărți potrivit New York Times.

Cu o imagine sclipitor de rece încălzită ocazional cu o lumină galbenă de lumânare, firul narativ își croiește loc urmărindu-l pe Patrick Sumner (Jack O’Connell), un fost chirurg care se înscrie într-o expediție spre Arctica în post de medic al unei navei de vânat balene. La bord, se întâlnește cu harponul Henry Drax (Colin Farrell), un ucigaș crud a cărui amoralitate a fost modelată de duritatea lumii sale. Împins de ororile trecutului, Sumner se trezește într-o confruntare cu un psihopat ucigaș. În căutarea dreptății și sugrumării demonilor interiori, povestea sa devine o luptă dură pentru supraviețuire în pustiul Arctic.

Cu dialoguri bune, un ritm negrăbit și pauzele de rigoare, descoperim câteva personaje trădate de soartă, care se vor a considera profunde, dar nu ne oferă suficiente substraturi. Cu o atmosferă copleșitoare clar predominantă, ne găsim în mijlocul celor întâmplate, cuprinși de frumusețea nemiloasă a naturii și de încercarea absurdă a omului de a o supune.

Disponibil pe BBC iPlayer sau Prime Video.

https://youtu.be/vuSnBcJYD_U

Vizionare plăcută!

Mulțumiri speciale pentru: Alexandru Lebedev și Bogdan Bobînă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente