image
Sursa foto: gov.md

Ministerul Culturii a avertizat primăria referitor la concursul de reamenajare a Grădinii Publice: Este un monument istoric

Ministerul Culturii avertizează primăria Capitalei în legătură cu concursul organizat de instituție în scopul revitalizării și reamenajării Grădinii Publice „Ștefan cel Mare” și Parcului Catedralei, că acestea sunt două monumente istorice care au nevoie de o abordare specifică și specială.

„În primul rând este nevoie să fie făcut un studiu de fundamentare și cercetare, care ar analiza potențialul de intervenție asupra grădinilor din punctul de vedere al obligativității protejării ansamblului peisagistic și valorilor arhitecturale și memoriale ale parcurilor. Conform art 12 lit. g din legea 163/2010 pentru obținerea actelor permisive pentru construcție trebuie să fie în mod obligatoriu prezentat avizul pozitiv al Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii”, anunță Ministerul Culturii.

În nota informativă a instituției se mai spune că e important ca în tendința de urbanizare și modernizare a parcurilor și grădinilor, Primăria Municipiului Chișinău să nu uite că monumentele istorice fac parte din patrimoniu, iar datoria de a le proteja și de a le conserva este una impusă de lege.

Amintim că în luna februarie, curent, primăria capitalei, împreună cu Casa Editorială DAS, a lansat un concurs de creație arhitecturală, privind reamenajarea a Grădinii Publice ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt" şi Scuarului Catedralei. La lansarea concursului au participat primarul Ion Ceban, ex-viceprimarul Victor Chironda și specialiști în domeniul arhitecturii și urbanismului. Între timp, la concurs au fost înscrise 11 lucrări, iar primăria a îndemnat cetățenii să voteze cel mai bun concept pe site-ul instituției. Procesul de votare are loc până pe data de 31 octombrie, iar pe 1 noiembrie va avea loc alegerea a 3 lucrări finaliste. Pe 12 noiembrie va avea loc prezentarea lucrărilor tipărite conform cerințelor indicate în caietul de sarcini, a anunțat primăria. Autorii care participă la concurs propun construcția unor havuzuri în scuarul Catedralei, a unor arcuri imense și chiar unui amfiteatru subteran în preajma acestei instituții.

Noutăţile partenerilor

comentarii: