image
Sursa foto: ServiciulVamalRM

FOTO // Trafic ilicit de mărfuri: Peste o mie de pachete de țigarete, depistate la vamă; Ce fărădelegi au mai fost comise

În urma acțiunilor întreprinse în ultima săptămână în vederea combaterii fraudelor vamale, angajații Serviciului Vamal au prevenit 35 de tentative de trafic ilicit de mărfuri:

-Vameșii de la Aeroportul Internațional Chișinău au semnalat despre 5 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun, trei dintre acestea fiind depistate cu ajutorul patrupezilor Serviciului Vamal. Ca urmare, au fost ridicate în total peste 1 100 de pachete de țigarete de diverse mărci, care ar fi ajuns pe piața neagră din Uniunea Europeană. Mai mult, o parte din țigările depistate erau camuflate în folie de staniol, iar persoana care le transporta intenționa astfel să evite depistarea bunurilor de către vameși în procesul scanării bagajului.

- Ofițerii echipelor mobile au înregistrat, în linia a doua de control vamal, 7 tentative de transportare ilegală a mărfurilor fără acte de proveniență, printre care: instrumente electrice, biciclete, produse alimentare și produse chimice de uz casnic, accesorii auto etc.

- Alte 11 cazuri de transportare a bunurilor nedeclarate, în cantități comerciale (articole vestimentare, inclusiv de brand, componente pentru calculator, tehnică de uz casnic, piese auto noi și uzate ș.a.) au fost raportate de funcționarii postului vamal Leușeni.

- La postul vamal Costești, angajații vamali au ridicat un lot de lănțișoare și pandantive de argint, pe care era aplicat titlul 925. Bijuteriile au fost depistate într-un microbuz care efectua cursa ocazională Republica Moldova - Marea Britanie.

- Bunuri nedeclarate au fost depistate și la posturile vamale Giurgiulești 1, Chișinău 4(Poșta), Otaci, Comrat și Sănătăuca-Pod.

În consecință, mărfurile au fost ridicate în vederea confiscării, iar cercetările continuă în scopul stabilirii complete a circumstanțelor. Făptașii riscă amenzi conform art. 287, al. 10 Cod Contravențional al RM.

Bunurile confiscate de organele vamale sunt transmise Serviciului Fiscal de Stat, în conformitate cu Hotărârea Guvernului 972 din 2001.

Adițional, funcționarii vamali au identificat:

-98 de mijloace de transport cu numere străine, care au depășit termenul de aflare pe teritoriul țării (180 de zile dintr-o perioadă de 12 luni consecutive).

-18 cazuri de încălcare a prevederilor legale privind interzicerea punerii la dispoziția unei alte persoane a mijlocului de transport cu numere străine, plasat sub regim vamal de admitere temporară.

Pentru nerespectarea condițiilor de derulare a regimului vamal de admitere temporară, persoanele riscă amenzi de la 3000 la 4500 de lei, cu obligativitatea scoaterii mijlocului de transport de pe teritoriul Republicii Moldova.

ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM
ServiciulVamalRMServiciulVamalRM

Noutăţile partenerilor

comentarii: