Breaking News

image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Republica Moldova intră, de astăzi, în stare de urgență

În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 30 de zile, de astăzi și până pe 20 noiembrie. Decizia a fost votată la Parlament, în urmă cu puțin timp, după o ședință cu scântei, care a durat două ore și jumătate.

Proiectul a fost aprobat cu voturile a 55 de deputați PAS, doi deputați ai fracțiunii ȘOR au votat împotrivă, la fel ca și trei deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în timp ce 15 deputați BCS s-au abținut.

jurnal.mdjurnal.md

Potrivit proiectului elaborat de Guvern și susținut de Parlament, în perioada stării de urgență se instituie regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid; furnizorii și distribuitorii sunt împuterniciți să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării; se alocă mijloace financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale; se adoptă decizii necesare inclusiv prin derogarea de la prevederile normative; se dispune, la necesitate, raționalizarea consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice; se instituie instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova - 22 octombrie 2021

Parlamentul examinează propunerea Guvernului de a institui stare de urgență - 22 octombrie 2021 Posted by Jurnal.md on Friday, 22 October 2021

UPDATE 15:27 // Deputatul PAS, Dan Perciun: „Noi avem o lesă, că nu avem alternativă. Și colegilor din opoziție le place să negocieze lungimea lesei, dar tot pe lesă să rămână. În general le place să stea în genunchi. Ceea ce faceți voi astăzi în Parlament nu e departe de trădare de țară. Să țineți cont de interesele statului și nu doar de culioc. Noutatea bună pentru cetățeni este că gaz este, gaz o să fie.”

UPDATE 15:02 // La Parlament s-a încheiat runda de întrebări-răspunsuri, iar deputații au trecut la luări de cuvânt. Primul a ieșit socialistul Petru Burduja, care a spus că criza energetică a fost provocată intenționat. „Țara se află în pragul unui nou furt al miliardului, este aceeași metodă. În 2014 a fost provocată o criză artificială la 3 bănci, după care au fost scurși bani din sistemul bancar. Acum au provocat special criza cu gazele, au provocat special criza cu Gazpromul ca să fure banii publici. Este o nouă schemă clară de furt”, a spus Burduja, declarațiile sale stârnind huiduieli și râsete în sala Parlamentului.

UPDATE 14:45 // Alegerile pentru funcția de primar, care urmează să se desfășoare în mai multe localități pe 21 noiembrie, nu vor fi afectate de starea de urgență. Un amendament care prevede acest lucru a fost votat în Parlament, fiind susținut de majoritatea deputaților.

UPDATE 14:08 // Deputatul socialist Grigore Novac a ironizat pe seama deputaților PAS, care la un moment dat au aplaudat-o pe premierul Natalia Gavrilița. „Văd că bateți din palme. Atunci când o să vă înghețe mâinile de frig o să vă prindă bine”, li s-a adresat Novac deputaților PAS.

UPDATE 13:50 // Premierul Natalia Gavrilița, aflată în fața deputaților pentru a cere Parlamentului declararea stării de urgență, a fost luată la întrebări de deputații din opoziția parlamentară.

GavrilițaGavrilița

Deputata PCRM Elena Bodnarenco i-a reproșat că Ucraina și Polonia nu înseamnă „surse alternative”.

„Avem prima dată șansa să accesăm surse alternative. Avem o situație critică și nicio soluție de la furnizori. De aceea trebuie să alocăm urgent bani Energocom și să mergem pe piața internațională”, a spus Gavrilița.

„Vorbiți așa frumos despre surse alternative de parcă Ucraina sau Polonia produc gaz și nu doar îl transportă tot pe cel rusesc. Sunteți gata să plătiți orice bani numai pentru a nu aduce gaz direct din Rusia”, i-a răspuns Bodnarenco.

Deputatul fracțiunii ȘOR Denis Ulanov i-a reproșat că, la începutul discursului, a îndemnat opoziția să se gândească la oameni și să susțină Guvernul.

„Îndemnați să susținem ca să demonstrăm solidaritate și să ne gândim la oameni. Nu fracțiunile parlamentare au adus situația la asemenea criză care miroase deja a criză politică. Poziția noastră de a susține sau nu susține nu are nicio legătură cu interesele populației”, a spus Ulanov.

Tot el s-a interesat dacă starea de urgență va afecta alegerile de la Bălți, care urmează să aibă loc pe 21 noiembrie.

Ministrul Justiției a intervenit cu răspunsul, spunând că dacă în decizia aprobată de Parlament nu este indicat expres acest lucru, atunci Comisia Electorală Centrală urmează să interpreteze, menționând evaziv că nu crede că CEC ar anula scrutinul.

La rândul său, deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că nu înțelege necesitatea instituirii stării de urgență.

„Instituirea stării de urgență n-o să vă permită să faceți ce doriți cu banul public. Banii pe care vreți să-i alocați Energocom, tot aici trebuie să veniți cu rectificarea bugetului sau prin asumare de răspundere și ajungem tot la finele săptămânii viitoare, de aceea nu înțeleg care e sensul stării de urgență”, a spus Bolea.

Amintim că în această dimineață Natalia Gavrilița a anunțat că instrumentele deținute la moment nu sunt suficiente pentru depășirea situației din domeniul energetic și de aceea e necesar să fie instituită stare de urgență ca autoritățile să poată „deroga de la anumite proceduri și legi”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: