image
Sursa foto: gov.md

Șeful diplomației de la Chișinău a avut o întâlnire cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Cei doi oficiali au abordat proiectul construcției podului peste râul Nistru din preajma localităților Cosăuți și Yampil, reducerea tarifelor de roaming și rolul Kiev-ului în procesul de reglementare transnistreană.

„Am vorbit cu domnul ministru despre proiectele comune care vin să conecteze mai bine infrastructura ambelor țări, unul dintre care este construcția podului rutier peste râul Nistru în apropierea localităților noastre Cosăuți și Yampil. Acesta va asigura un coridor de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova către Uniunea Europeană, inclusiv va reduce considerabil timpul de deplasare din Chișinău spre Kiev. Grupul de lucru se va reuni deja în prima jumătate a lunii noiembrie pentru a avansa acest proiect strategic”, a declarat Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc azi la Kiev..

Miniștrii de externe au menționat intenția de a identifica soluții concrete pentru reducerea tarifelor de roaming între state și promovarea acestui obiectiv și cu Uniunea Europeană.

„Am stabilit să dinamizăm această inițiativă pe platforma Parteneriatului Estic, dar și să semnăm în timpul apropiat cu Ucraina acordul privind călătoriile reciproce ale cetățenilor în baza buletinului de identitate biometric, ceea ce va facilita fluxurile de turiști și interacțiunea oamenilor de afaceri între ambele state” , a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Oficialii s-au referit și la necesitatea creșterii în interes reciproc a schimburilor comercial-economice, în acest scop fiind planificată organizarea la Chișinău a unui forum al oamenilor de afaceri.

La ședința plenară a delegațiilor, viceprim-ministrul a exprimat recunoștință părții ucrainene pentru poziția activă și rolul constructiv al Kyiv-ului în procesul de reglementare transnistreană, fiind reiterată poziția Republicii Moldova privind susținerea Ucrainei în eforturile ei de identificare a unei soluții politico-diplomatice pentru conflictul din estul statului vecin.

Pe linia ministerului de externe, miniștrii au agreat cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, inclusiv pe platforma ONU, OSCE, Consiliului Europei, reiterând disponibilitatea pentru un sprijin reciproc, în conformitate cu interesele naționale ale ambelor state.

Noutăţile partenerilor

comentarii: