(interviu) Tatiana Croitoru, oenologul cu cele mai medaliate vinuri: „Nu accept compromisuri în activitate”

Tradiția cultivării viței de vie pe teritoriul Republicii Moldova are o istorie bogată. Valorificarea acestor tradiții plus implementarea de tehnologii moderne ne permite să creăm vinuri bune, care sunt apreciate, căutate și cumpărate. Cum se creează un vin care devine apreciat internațional? Am vorbit despre acestea și alte detalii cu Tatiana Croitoru, membra familiei, dar și oenologul Fautor Winery - cea mai premiată cramă din Moldova. În palmaresul companiei s-au adunat în ultimii 5 ani peste 700 de medalii. E greu să ne imaginăm cât de mult efort și suflet se depune în fiecare zi.

Foto: Tatiana Croitoru

Dna Tatiana, cum e lucrul unui oenolog, unui creator de vinuri ce duc faima nu doar a industriei viti-vinicole, dar și a țării peste hotare?

Suntem o companie de familie. Toată afacerea și producerea, tot ce creăm manifestă filosofia noastră, iar aceasta ne motivează să tindem spre perfecțiune. Oenologia este o muncă foarte responsabilă, la fiecare etapă a procesului tehnologic ești axat pe consumatorul final, pe emoțiile și satisfacția lui. Trebuie din start și pe tot parcursul producerii să îți pui întrebarea dacă ai făcut maxim posibil ca el să rămână mulțumit atunci când face achiziția și dacă va primi în schimb o experiență memorabilă.

Suntem o echipă de oameni care se dedică muncii la maximum. Mereu cu ei alături, mă strădui să am o relație bună, colegială pentru ca și ei să își facă lucrul cu dăruire și cu suflet. Nu accept compromisuri în această activitate. Acestea nu au loc într-o viziune strategică pe care și-o pune în față o companie care tinde să producă vinuri de calitate, autentice.

Care sunt secretele unui vin fără compromisuri? Din ce moment, vinul își capătă identitatea?

Povestea începe în podgorii, unde fiecare vin își începe a forma identitatea. După cum știți, terroir-ul are un rol extrem de important. Încercăm să păstrăm acele calități unice care le oferă terroir-ul microzonei Tigheci din sudul Moldovei, locul unde este situată vița de vie și vinăria. De-a lungul anilor am observat cum clima, și în special micro-clima formată în podgoriile noastre, influențată de terasele Prutului și Codrii Tigheciului, își lasă amprenta benefică asupra vinurilor.

Un rol esențial este măiestria și munca vinificatorului, abilitățile acestuia de a obține rezultate prin valorificarea la maxim a potențialului oferit de strugurii sănătoși. E important de înțeles că nu toate vinurile se produc la fel. Pentru a obține rezultatul dorit, unele vinuri necesită mai mult timp, mai multe eforturi, mai multe procese de analiză, degustări și variante preventive din care apoi se naște varianta finală. Dar sunt vinuri care se produc ușor, parcă de la sine. Până la urmă, obținem un produs cu caracter și suflet.

Tatiana Croitoru, oenolog Fautor Winery: 

„Procesul de creare a vinurilor îmi dă multă satisfacție. Mă face să mă redescopăr personal, de fiecare dată. Fautor Winery este vinăria care produce mai multe vinuri unice în țară și chiar în lume.”

Un exemplu despre care îmi place să povestesc este cupajul unic în lume, Feteasca Neagră – Tempranillo. Aceste două soiuri de struguri sunt îndepărtate regional, dar au mult comun în ceea ce privește procesul de vinificare, iar în cupaj ele devin o simbioză perfectă. Feteasca Neagră e un soi autohton, iar Tempranillo – e unul de origine spaniolă, care în 2012 a fost plantat pentru prima dată în Republica Moldova, pe podgoriile Fautor.

Fautor este primul în țară producător de vin Sauvignon Blanc - Fumé Blanc, un vin iconic, produs după o tehnologie specială, maturat în butoaie din stejar francez destinate maturării exclusiv a vinurilor albe. Trebuie de menționat, că suntem printre unicii în țară care folosim barricuri produse și destinate maturării vinurilor albe. Calitatea înaltă a vinului Fumé Blanc Fautor Winery este confirmată prin faptul că este unicul vin din Moldova apreciat cu 90 de puncte de către criticii publicației americane Robert Parker Wine Advocate – un eveniment istoric pentru industria viti-vinicolă a Republicii Moldova.

Putem enumera aici și vinul Blanca Cuvée – cupaj din 90% Albariño, un soi de struguri spaniol și 10% Feteasca Regală, soi de struguri indigen. Ca rezultat, în urma acestei simbioze originale, avem un produs excepțional, iar această caracteristică deja a fost confirmată cu medalia de aur și titlul Best in Show la notoriul concurs Mundus Vini din Germania.

Ce prezintă procedeele tehnologice folosite la Fautor Winery?

Procedeele tehnologice care sunt folosite astăzi în crama Fautor sunt cele moderne care respectă toate rigorile impuse de legislație și de cerințele piețelor din Europa, America și Asia. Vinăria este dotată cu echipamente tehnologice de ultima generație necesare pentru procesare, fermentare, păstrare și maturare.

Dispunem de circa 300 de baricuri din stejar franțuzesc de 225 litri, în care are loc maturarea vinurilor. În fiecare an o parte din butoaiele vechi sunt înlocuite cu altele noi. Este o mare plăcere pentru orice vinificator să ai posibilitatea să maturezi vinurile în cele mai bune barricuri pe care ți le-ai dorit vreodată. Aceasta aduce oenologului un amalgam de emoții. În așa fel, poți matura același vin în diverse tipuri de baricuri, cu un nivel diferit de tostare, experimentând cu potențialul butoaielor. Iar la final, când ajungi la etapa de cupajare ale acestor vinuri, ai oportunitatea de a face asamblajul pe care ți-l dorești, găsind acele nuanțe și detalii importante, care fac diferența.

Așa au apărut vinurile Negre, un cupaj din două soiuri indigene Feteasca Neagră si Rara Neagră, și Illustro, un cupaj Bordeaux din Cabernet Sauvignon și Merlot. Aceste vinuri sunt înalt apreciate de consumatorii din întreaga lume, iar jurații la concursurile internaționale le-au acordat cele mai multe și mai înalte distincții, devenind cele mai medaliate vinuri din Moldova.

Punem mare importanță pe soiurile indigene. În acest sens este o tradiție deja la Fautor Winery de a crea vinul Aurore Rara Neagră cu un stil și personalitate aparte. Recent criticii revistei Decanter au nominalizat acest vin la titlul Wine of the Year 2021, acordându-i 92 puncte alături de alt vin Fautor – Illustro.

De unde aveți energie și inspirație pentru a crea și menține stabil calitatea?

Inspirația și energia mi-o dă Dumnezeu. Este foarte important în orice activitate pe care o avem să păstrăm calitatea esențială – dragostea. În tot ce facem trebuie să fie depus suflet, fie în relația cu partenerii sau cu colegii, fie în activitatea profesională.

Odată ce suntem în campania de colectare a strugurilor, vreau să vă întreb, cum vă pare acest an?

Fiecare an are specificul lui. Nu-mi amintesc să fi fost vreun an în care vinificatorii ar fi spus „este campania perfectă, care mi-am dorit-o!’’. Omul totdeauna este subiectiv și își face niște planuri care depășesc realitatea. Însă trebuie să fim mulțumitori și să valorificăm ce avem. În rest - Domnul știe mai bine de ce și de cât avem nevoie.

Care din vinurile care le produceți vă plac cel mai mult?

Toate.

Dna Tatiana, vă mulțumim pentru acest minunat și atât de amplu interviu. Pentru a-l încheia, doresc doar să Vă rog să ne spuneți care este totuși stilul Fautor?

Fautor creează vinuri care dăruie emoții, dragoste. Marca Fautor – simbol al produselor de calitate înaltă.

  


// console.log('no ads situation')