(doc) Ultima oră! Guvernul a decis: Natalia Gavrilița va cere astăzi Parlamentului instituirea stării de urgență în contextul crizei energetice
Guvernul a decis să propună Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 30 de zile. Astfel, durata stării de urgență ar urma să fie de astăzi, 22 octombrie, și până pe 20 noiembrie.
Foto: UNIMEDIA

Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

1) instituirea unui regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid;

2) alocarea mijloacelor financiare pentru asigurarea procurării volumelor necesare de gaze naturale;

3) adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative;

4) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și de alte resurse energetice;

5) adoptarea deciziilor de împuternicire a furnizorilor și distribuitorilor să acționeze în scopul procurării, transportării și distribuției gazelor naturale pe întreg teritoriul țării;

6) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind: a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației; b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale; c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;

7) instituirea de instrumente rapide de colectare a plăților de la consumatori pentru gazele naturale folosite;

8) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor insuficienței de gaze naturale care a provocat starea de urgență.

Parlamentul urmează să se întrunească în ședință pentru a vota instituirea stării de urgență.


Mai devreme, prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.

După votul în Parlament va urma o nouă ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale în care vor pune la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și vor solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare. 

„Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională și vom readuce presiunea pe sistem la una normală, ca să asigurăm țara cu gazele naturale”, a adăugat aceasta.



Pub