Bălțenii riscă să rămână și mai mult timp fără primar din cauza stării de urgență: CEC sau Parlamentul urmează să decidă

Starea de urgență care ar urma să fie instituită în țara ar putea amâna alegerile locale din Bălți, dar și alte localități. Deputatul Șor, Denis Ulanov, a solicitat clarificări de la prim-ministra, Natalia Gavrilița, privind felul în care va fi desfășurată campania electorală și care este soarta scrutinurilor. Cu un răspuns a venit și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Foto: ipn.md

„Chiar dacă noi definim îngust situația de urgență și dăm aceste prerogative CSE să acționeze pe piața gazelor totuși legea spune că nu pot avea alegeri, am examinat acest efect, dar îl voi lăsa pe Sergiu Litvinenco să vorbească despre acest subiect”, a spus Gavrilița.

„Această întrebare a fost analizată, pot să citez din art.4 al.2 din Legea 212 care spune că în perioada stării de urgență nu se admite desfășurarea alegerilor, am mai analizat și Codul electoral în general, deobicei se utilizează formula desfășurarea alegerilor, asta semnificând ziua alegerilor nemijlocit în rest se utilizează formula pregătirea sau organizarea alegerilor, asta e logica Codului electoral, dar înțeleg că aici în Parlament poate fi soluționată definitiv problema. Dacă noi lăsăm lucrurile așa fără ca hotărârea Parlamentului să indice ceva în acest sens rămâne ca organul electoral central să interpreteze, să aplice această normă fie în sensul în care această normă anulează alegerile dacă sintagma desfășurarea alegerilor se intrepretează în sens că include și perioada până în ziua scrutinului, fie interpretează legea în sensul în care desfășurarea alegerilor include doar ziua scrutinului. Asta ar fi prima opțiune să lăsăm la discreția organului electoral central să aplice această prevedere”, a adăugat ministrul Litvinenco.

A doua opțiunea e ca Parlamentului să facă o claritate chiar în cadrul acestei hotărâri a Parlamentului și să spună exact să starea de urgență nu afectează alegerile”, a adăugat Litvinenco.

Pe 21 noiembrie, 15 localități din țară își vor alege primarii. Fotoliul edilului de Bălți a devenit liber după ce primarul Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, și-a dat demisia, nemulțumit de rezultatele alegerilor parlamentare din 11 iulie 2021, în cadrul căruia a acumulat puține voturi în municipiul pe care îl conducea și nu a acces în forul legislativ.

În cursa locală de la Bălți vor mai lupta candidatul PAS, Boris Marcoci, candidatul independent, Nicolae Grigorișin, membrul PACE, Nelu Straciuc, fosta deputată a Platformei DA, care a părăsit de curând formațiunea, Arina Spătaru și candidatul BCS, Alexandr Nesterovschi.


Pub