(doc) Dosarul fictiv pe numele lui Ruslan Verbițchi, „intentat de foști angajați ai Direcției 5, în interesul lui Plahotniuc”. Cine este procurorul pe caz

Activistul politic pe numele căruia a fost fabricat un dosar penal, în anul 2018, prin realizarea unei operațiuni complexe, cu filarea victimei și înscenarea transportării ilegale în Ucraina a 60 de cartușe pentru pistolul-mitralieră de marca „Kalașnicov”, cu automobilul personal al acestuia, este consilierul municipal al Platformei DA Ruslan Verbițchi. Redacția UNIMEDIA a obținut ordonanța de începere a urmăririi penale, semnată de procurorul PCCOCS Dumitru Răileanu, la 30 septembrie 2021.

Foto: Facebook/ Ruslan Verbițchi

Potrivit ordonanței, din actele cumulate de procuror rezultă că, „pe teritoriul RM, începând aproximativ cu anul 2011, și-a desfășurat activitatea o organizație criminală, membrii căreia aveau legături strânse cu funcționari ai organelor de ocrotire a normelor de drept (avocatură, instanțe de judecată, procuratură, poliție) și care a fost condusă de Vlad Plahotniuc.

În aceste condiții, funcționari ai subdiviziunilor specializate ale IGP al MAI, în special din cadrul Direcției 5, n dependență de rolul avut la realizarea planului infracțional, au săvârșit, prin abuz de serviciu, acțiuni prin care, urmărind realizarea intereselor organizației criminale și a celor personale, manifestate prin menținerea în funcții (de conducere, de execuție și altele), precum și promovarea imaginii personale în fața exponenților grupului de persoane condus de Vlad Plahotniuc, care controlau atât sistemul politic, cât și exponenți ai instituțiilor statului, au cauat daune în proporții considerabile intereselor publice și drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale lui Ruslan Verbițchi”.

Din conținutul sesizărilor, rezultă următoarele:


Astfel, în rezultatul acțiunilor enumerate mai sus, la 22 august 2018, Ruslan Verbițchi a fost reținut de autoritățile din Ucraina, fiindu-i depistate, în automobil, 50 de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnikov”, ulterior fiindu-i pornită o cauză penală, iar el - cercetat pentru fapte pe care nu le-a săvârșit.

„Rezultă că acțiunile menționate au fost săvârșite în scopul denigrării imaginii lui Ruslan Verbițchi și a Platformei Demnitate și Adevăr, precum și în scopul anihilării rolului acestuia, prin izolarea sa în instituțiile de detenție din Ucraina”, se mai constată în ordonanța procurorului.



Astăzi, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că, în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au documentat un nou episod în cadrul dosarului intentat împotriva unor foști angajați din cadrul Direcției 5 a Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, a fost stabilită implicarea unor foști angajați MAI în fabricarea dosarului penal fictiv pe numele unui activist politic.

În context, au fost realizate un șir de percheziții și a fost audiat un nou figurant pe dosar, care și-a recunoscut implicarea în activitatea ilicită. În legătură cu căința sinceră și activă a acestuia, bănuitului nu i s-au aplicat măsuri de constrângere privative de libertate.

În ianuarie 2020, membrul Platformei Demnitate și Adevăr, Ruslan Verbițchi, a fost declarat nevinovat în dosarul privind tentativă de transport a munițiilor la vama moldo-ucraineană. Decizia a fost propunțată de judecătoria din Belgorod-Dnestrovsk. Stanislav Klimenko, avocatul lui Verbițchi a declarat atunci că „toate probele au fost colectate ilegal și că acesta în general nu trebuia să fie judecat pe teritoriul Ucrainei”.


Pub