Decanul Baroului Avocaților despre votul electronic: Posibilitatea modificării opțiunii pe parcursul perioadei de votare, din contra, exclude orice influență

Dorin Popescu, decanul Baroului Avocaților, a venit cu unele precizări referitor la modalitatea de vot a membrilor Comisiei de Licențiere, care a trezit reacții în rândul altor avocați. „Este pentru prima dată când ne exprimăm votul prin utilizarea mijloacelor electronice. Nimic nu este ideal. Procesul de votare poate fi îmbunătățit cu timpul. Dar la sigur, cred că este exagerată neîncrederea exprimată…”, a scris Dorin Popescu într-o postare pe Facebook.

Foto: obiectivbr.ro

„În viziunea mea, este regretabilă exprimarea neîncrederii în realizarea exercițiului democratic de exercitare a dreptului la vot de către avocații înscriși în Lista Baroului avocaților din circumscripția Curții de apel Chișinău și anume, declararea publică a faptului, precum că, avocații înscriși în Lista avocaților Baroului Chișinău,

...

Cred că putem să ne dăm seama despre scopul urmărit, dar nu vă lăsați intimidați.

Eu sunt ferm convins că este un drept constituțional al fiecărui avocat și-și schimbe părerea/opțiunea de votare, atâta timp, cât acest exercițiu este posibil din punct de vedere tehnic și nimeni, nici o influență din afară, nu poate determina realizarea dreptului la vot în modul în care poate fi exercitat. Este chestiunea personală a fiecărui votant.

Fiecare avocat are dreptul la libertatea de exprimare a votului, în cadrul alegerii organelor de autoadministrare a profesiei, prin urmare, este liber să-și exprime votul și să aleagă, așa cum consideră că este mai bine, ori de câte ori va fi necesar, atâta timp, cât din punct de vedere tehnic este posibil să-și modifice votul. Oricum în acest caz, se consideră valabil doar ultimul vot exprimat liber și nesilit de nimeni.

Posibilitatea modificării votului pe parcursul perioadei de votare, din contra, exclude orice influență străină la exprimarea votului, Influență, care își pierde rostul și sensul, odată ce avocatul își poate schimba votul exprimat inițial.

Chiar și în art. 50 alin. (5) din Codul electoral al RM Nr. 1381/1997, se prevede că: „Dacă alegătorul a completat greşit buletinul, la cererea lui, biroul electoral al secţiei de votare anulează acest buletin şi îi eliberează imediat, o singură dată, un nou buletin de vot.”

Din curiozitatea de a testa programul care permite exprimarea votului cu utilizarea mijloacelor electronice, am votat de mai multe ori. Însă, declar pe propria răspundere, că nu am fost influențat de nimeni să votez așa cum am votat și „nu am favorizat pe unii sau pe alții”.

Este pentru prima dată când ne exprimăm votul prin utilizarea mijloacelor electronice. Nimic nu este ideal. Procesul de votare poate fi îmbunătățit cu timpul. Dar la sigur, cred că este exagerată neîncrederea exprimată, în capacitățile avocaților de a alege organele de autoadministrare a profesiei prin votul liber exprimat, cu utilizarea mijloacelor electronice.

Păcat că anumite critici, în opinia mea, nemeritate, vin din interiorul profesiei, în timp ce ar fi mai corect, ca cei, care ne reprezintă, să încurajeze colegii avocați să participe la vot.

Dar, probabil așa arată lupta dintre stagnare și progres, între a rămâne în trecut și a merge spre viitor.

Vă îndemn dragi colegi, avocați, să vă exprimați votul liber, așa cum considerați că este mai corect.

Vă doresc Succes! Mai avem două zile de votare”, este comentariul cu care a venit Dorin Popescu, referitor la „neîncrederea în realizarea exercițiului democratic de exercitare a dreptului la vot” invocată de alți avocați.

Adunarea Generală ordinară a Baroului avocaților din circumscripția Curții de Apel Chișinău este convocată în perioada 21-23 octombrie și se va desfășura prin utilizarea mijloacelor electronice. Potrivit mai multor avocați procesul de vot presupune că acesta poate fi schimbat în decursul celor trei zile. „Odată ce persoana poate să-și modifice votul, ceea ar determina-o să o facă este influența cuiva”, a declarat Președintele Uniunii Avocaților, Emanoil Ploșnița pentru UNIMEDIA.


Pub