Natalia Gavrilița, „istoria simplă a necesității instituirii stării de urgență": Ne-am trezit ieri sub pragul critic de 15,5 bari în țevi

Prim-ministra, Natalia Gavrilița, a venit cu unele explicații referitor la necesitatea de instituire a stării de urgență în domeniul energetic. „Presiunea a continuat să scadă și iată că ieri ne-am trezit sub pragul critic de 15,5 bari și am inițiat, deja de ieri, anumite acțiuni” a declarat Gavrilița în platoul emisiunii „Bună Seara” de la TRM.

Foto: Captură de ecran

„A început să scadă presiunea în țevi și iată că a scăzut, noi am intervenit în Ucraina, am primit unele volume prin aceste acorduri de interoperabilitate între furnizorii de gaze. Am primit volume și din România, suntem recunoscători vecinilor. Iată că am văzut și Gazoductul Iași-Chișinău în acțiune, funcționează, pot fi accesate gaze naturale prin această țeavă. Însă presiunea a continuat să scadă și iată că ieri ne-am trezit sub pragul critic de 15,5 bari și am inițiat deja de ieri anumite acțiuni, ca să asigurăm intrarea gazelor prin rețeaua de țevi, să ne asigurăm că toată lumea va avea acces la gaze”, a menționat prim-ministra.

Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice. Decizia a fost votată de 55 de deputați. Cei din opoziție s-au declarat împotrivă.

Mai devreme, prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

„De exemplu, trebuie să alocăm bani pentru Energocom din buget și să fie aplicabil imediat, fără a trece procedura de o lună de intrare în vigoare, în mod normal”, a spus Gavrilița.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale. Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”.

Între timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a efectuat o vizită de două zile în Polonia, unde a avut întrevederi cu mai mulți oficiali. „Principalul subiect discutat a fost furnizarea cu gaze naturale și soluțiile de depășire a crizei actuale în Republica Moldova”, a anunțat Spînu într-o postare pe facebook, la revenirea în țară.

La moment, se duc negocieri la Moscova, acolo unde au plecat vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski și la Kiev, unde astăzi poartă discuții ministrul de Externe Nicu Popescu.


Pub