Cum bibliotecara din Dubăsarii Vechi convinge oamenii să citească

Pe o masă din biblioteca din satul Dubăsarii Vechi, Criuleni stau una peste alta cărți semnate de Stephen King. „Încă nu am reușit să le despachetez pe toate și să le înregistrez”, spune tânăra bibliotecară. Ina Calcatinge spune că oamenii din Dubăsarii Vechi nu trebuie convinși să vină la bibliotecă. „Ei singuri vin”, adaugă ea.  

Tânăra e bibliotecară de cinci ani, timp în care a adunat în jurul bibliotecii aproape o mie de cititori. În era când toată lumea are acces la tehnologiile moderne și la orice carte pe telefon sau computer, biblioteca din sat este tot mai vizitată.

Enlarge

de-taiat-.00_04_08_10.Still001-scaled
Ina Calcatinge, bibliotecara din satul Dubăsarii Vechi, la peretele din cărți vechi reciclate

Aici găsești aproape șase mii de titluri de carte. Cele mai căutate sunt „Pacienta tăcută” de Alex Michaelides sau „Te blestem să te îndrăgostești de mine” de Nicolae Dabija. Dar se citesc foarte mult și romanele polițiste, thrillerele. „Stephen King e foarte solicitat”, povestește bibliotecara. 

Secretul

Cele mai căutate sunt cărțile mai „proaspete”. „De când avem cărțile noi, nu trebuie să-i convingem deloc”, ne spune secretul Ina. Iar numărul cititorilor a crescut începând cu 2018, după ce mai mulți voluntari de la Corpul Păcii au colectat aproape o mie de dolari din donații, din care au cumpărat aproape 250 de cărți noi.


La bibliotecă se organizează și „nopți de film”

Datorită popularizării cititului, astăzi primăria alocă bani pentru cărți, iar biblioteca le cumpără, colecția înnoindu-se de două-trei ori pe an. Ina povestește că ultima achiziție a fost făcută recent și a costat peste șapte mii de lei.

Cărțile vechi din bibliotecă nu sunt aruncate și nici nu sunt date la maculatură. Pe unul dintre pereții bibliotecii a fost făcut un spațiu pentru selfie-uri. Cărțile au fost deschise și lipite de perete, aranjate frumos, în diferite forme și astăzi distrează vizitatorii bibliotecii. Poți să vezi cărți despre Lenin, despre Partidul Comunist sau dicționare sovietice. 

„Noi am avut aici o ușă nu chiar frumoasă pe care nu știam cum s-o acoperim și am inventat spațiul pentru selfie”, povestește tânăra. 

Ina Calcatinge spune că a lansat recent și clubul de lectură, iar două voluntare au fost instruite cum să-l organizeze. Se gândesc să premieze cei mai activi cititori, planifică să facă prezentări de carte, jocuri care să implice lectura și alte activități. 

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.