Reacția Moldovagaz după instituirea stării de urgență în sectorul energetic: „Situația dificilă va fi depășită”

mian
Foto: SA „Moldovagaz”

SA „Moldovagaz” a venit cu o reacție după ce astăzi, 22 octombrie, s-a instituit stare de urgență pentru 30 de zile în contextul crizei de gaze naturale din țară. Reprezentanții companiei au ținut să menționeze că ei continuă să asigure aprovizionarea cu gaze a tuturor consumatorilor din țară.

„În istoria Republicii Moldova au existat deja perioade, în care presiunea gazului în sistem a fost mult mai scăzută, decât în prezent. Cu toate acestea, atunci s-a făcut față situației, la fel va fi și acum. Asigurăm consumatorii țării că situația dificilă cu aprovizionarea cu gaze va fi depășită”, se arată în comunicatul SA „Moldovagaz”.

Aceștia au menționat că întreprinderile din grupul „Moldovagaz”, inclusiv operatorul sistemului de transport gaze, vor lucra în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar pe perioada stării de urgență vor acționa în concordanță cu situația și deciziile Comisiei pentru Situații de Urgență.


Amintim că parlamentul s-a întrunit astăzi în ședință plenară în cadrul căreia s-a votat declararea stării de urgență pe întreg teritoriul țării pentru 30 de zile. Starea de urgență a fost declarată în contextul crizei de gaze naturale din țară.

Conform documentului aprobat, starea de urgență va fi instituită de pe 22 octombrie până pe 20 noiembrie.

În această dimineață Gavrilița a ieșit într-un briefing de presă unde a menționat că „presiunea gazelor este la un nivel critic”.

Prim-ministra a reiterat că Guvernul de la Chișinău va rămâne interesat să negocieze cu Gazprom un contract nou: „În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, vom găsi alte soluții alternative pentru a menține situația sub control”.

Totodată, Gavrilița a menționat că va fi organizată o altă Ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale unde se va solicita oferta altor traderi internaționali pentru a achiziționa gaze naturale.

Amintim că, în data de 13 octombrie, autoritățile naționale au anunțat stare de alertă în sectorul de gaze naturale din Moldova. Cu două zile înainte de această decizie, Spînu a avut o întâlnire cu conducerea Gazprom, însă nu a reușit să ajungă la o înțelegere concretă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente