Slusari cere claritate privind devalizarea carierei de piatră din Pervomaisc. PG: Investigația a fost pornită încă în februarie, dosarul este pe masa Procurorilor Anticorupție

„Din sursele mele de încredere din Ucraina am aflat că Moldova de facto a pierdut cariera de piatră concasată din Pervomaisc, regiunea Nicolaev”, a anunțat acum câteva zile fostul deputat Alexandr Slusari, într-o postare pe Facebook. Procuratura Generală a emis un comunicat prin care a precizat că investighează cauza penală din februarie 2021, iar la moment, „cauza penală vizată se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care examinează acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”.

Foto: UNIMEDIA

„Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului”.

„Am rămas perplex la informația că autoritatea ucraineană, responsabilă pentru geologie și geodezie, a scos la licitație repetată pentru 20 octombrie 2021 dreptul de folosință pentru terenul cu piatră, care juridic se află în gestiunea Întreprinderii de stat subordonate Republicii Moldova. Apropo, conform cercetărilor geologice, rezervele de piatră de calitate înaltă se estimează în acest sector pentru aproximativ 180 de ani.

La fel, am fost informat că dreptul pentru extragerea zăcământului cel mai probabil îl va obține compania oligarhului ucrainean Vladimir Prodivus, interesele căruia mulți ani au fost promovate în Moldova de Vladimir Andronache și omul lui la Agenția Proprietății Publice, Eugen Buzgan. Din câte înțeleg, scopul licitației repetate este micșorarea de două ori a prețului pentru autorizația de extragere.

Cer ca APP să iasă urgent cu explicații, privind veridicitatea informației și să explice cu ce se ocupă în cadrul acestei întreprinderii din Pervomaisc administratorul, desemnat de Agenție.

Totodată, societatea este în drept să cunoască de la Procuratura Generală care este soarta dosarului penal, deschis cu mare întârziere în ianuarie 2021 pe devalizarea celor două cariere din Ucraina, gestionate de întreprinderile de stat moldovenești”, a scris Slusari.

După o săptămână de la publicarea informațiilor Procuratura Generală a venit cu un răspuns.

„Cu referire la declarațiile ex-vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, prin care solicită Procuraturii Generale să informeze societatea despre soarta dosarului penal pornit pe faptul devalizării carierei de piatră concasată din Pervomaisc (Ucraina), aducem la cunoștință publicului următoarele:

Circumstanțele invocate constituie subiect de investigație în cadrul unei cauze penale, pornite în februarie 2021, de către Procuratura Generală.

La moment, cauza penală vizată se află în gestiunea Procuraturii Anticorupție, care examinează acțiunile pretinse a fi ilegale ale unor factori de decizie din cadrul ÎS „Cariera de piatră concasată din Pervomaisc” și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin prisma săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu (art.327 alin.(2) lit.b1) din Codul penal), săvârșit din interes material, în scopul realizării intereselor personale sau în interesul unor terțe persoane, care în consecință au cauzat daune în proporții deosebit de mari, în valoare de aproximativ 22 164 500 lei.

Subsecvent, informăm societatea că până în prezent, Procuratura Anticorupție a efectuat mai multe acțiuni de urmărire penală pentru asigurarea cercetării circumstanțelor cazului complet, obiectiv și sub toate aspectele.

În acest sens, precizăm că, printre acțiunile întreprinse de procurorii anticorupție pentru investigarea cazului sesizat, se numără și cererea de asistență juridică internațională, adresată în aprilie 2021, organelor competente din Ucraina, care la moment se află în proces de executare.

Totodată, remarcăm că, referitor la acest subiect, Procuratura Anticorupție conlucrează eficient cu oficiul Procurorului General al Ucrainei.

În contextul celor expuse supra, reiterăm poziția fermă a Procuraturii de a întreprinde toate măsurile necesare pentru a asigura efectuarea unor investigații eficiente pe toate cazurile pe care le gestionează, iar activitatea procurorilor este desfășurată doar în interesul public”, arată comunicatul emis de Procuratura Generală.


Pub