Spînu confirmă că presiunea în țevi a scăzut la Nord, dar dă asigurări că instituțiile publice nu vor fi deconectate

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un comentariu referitor la informațiile apărute privind instituțiile preșcolare și școlare de la Bălți care nu au fost conectat la căldură, pe motiv că presiunea gazului în țeavă a scăzut drastic. „Informația prezentată nu este chiar așa, pentru că și grădinițele și școlile au început să fie conectate”, explică Spînu.

Foto: Captură de ecran

„Este adevărat că presiunea în sistem a scăzut din cauza aceluiași motiv că primim mai puține gaze decât necesarul. Informația prezentată nu este chiar așa, pentru că și grădinițele și școlile au început să fie conectate, este un proces normal, deci ele se conectează. CET-Nord, care se ocupă propriu-zis de Bălți a început să se conecteze. Ultima informație pe care am citit-o spune că este vorba de patru sau cinci grădinițe care nu erau conectate. CET-Nord este un consumator protejat și va primi necesarul de gaze pentru a funcționa normal și a conecta toate instituțiile publice”, a delcarat ministrul în cadrul briefingului de astăzi.

Totodată întrebat dacă cunoaște despre problema uzinei metalurgice care ar fi fost nevoită să-și sisteze activitatea din cauza crizei nergetice, acesta a răspuns că nu este la curent cu o astfel de situație.

„Dacă se confirmă asta este și noi am confirmat de mai multe ori, cel puțin 35 la sută mai puțin gaz decât necesarul, în acest sens se pun priorități pe consumatorii casnici pe instituțiile din sectorul public, spitale, școli, etc. Și dacă sunt anumite întreprinderi, care nu pot funcționa din cauza că au limitări la gaz, din păcate, până nu se rezolvă această situație vor trebui să fie sistate sau să treacă la combustibil alternativ cum este păcura”, a precizat Andrei Spînu.

Situația critică provocată de criza din sectorul energetic a fost abordată în cadrul Consiliului Municipal Bălți. Instituțiile preșcolare și școlare din oraș nu au fost conectat la căldură, pe motiv că presiunea gazului în țeavă a scăzut drastic.

Vice prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, împreună cu vice prim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu au susținut astăzi o conferință de presă în care au abordat subiectul crizei energetice. Andrei Spînu a declarat că vineri Guvernul urmează să aprobe alocare a 16 500 de tone de păcură din rezerva de stat pentru a asigura conectarea la agentul termic.


Pub