Cuscus cu mozaic de legume tomnatice

Săptămâna aceasta Bojica a trimis niște broccoli, morcovi, porumb și mazăre congelate – așa, ca de toamnă. Știți care e cea mai bună metodă să-i faci pe copii să mănânce legume? Să le servești împreună cu ce le place cel mai mult: paste sau, în cazul nostru, cuscus. 

Cuscusul (scris diferit, de la couscous și până la cuș-cuș) este o mâncare de origine arabă, din nordul Africii. De fapt, este un produs pe bază de făină de grâu dur, sub formă de granule sferice, și conține multe vitamine, minerale și fibre. 

Mulți îl evită pentru că nu știu cum să-l gătească. În bucătăriile arabe este folosit un vas de lut numit tajin, în care cuscusul este gătit cu condimente. Dar nu e un motiv să nu gătiți cuscusul dacă nu aveți un tajin la gospodărie. Vă spun eu cum îmi iese mereu bun. Și, dacă vreți, gătiți rețeta asta în varianta vegană sau în varianta noastră, cu creveți sau pui.

Ingrediente:

cuscus cât să ajungă la toată familia (țineți cont că la gătit el crește în volum)

1 ceapă mare 

10 căței de usturoi

1 căpățână de broccoli

3 morcovi

1 pahar de mazăre congelată

1 pahar de porumb congelat

½ lngț curry

fulgi de piper cayenne

sos de soia

creveți sau pui

Etape:

  1. Toarnă ulei de măsline, sare, niște fulgi de piper cayenne peste cantitatea de cuscus dorită și amestecă bine ca să se îmbibe omogen uleiul. Peste cuscus torni apă clocotită, exact cât să fie 2 degete deasupra. Amestecă bine și lasă sub capac cât gătești restul mâncării;
  2. Toacă mășcat jumătate din cățeii de usturoi și altă jumătate mai mărunt. Taie ceapa și morcovii pai;
  3. Rumenește în uleiul încins usturoiul tocat mășcat și adaugă ceapa. Rumenește bine, apoi adaugă morcovul pai și mai lasă pe foc iute vreo 7 min;
  4. Adaugă porumbul și mazărea, apoi condimentează cu un pic de curry, stropește cu sos de soia. Dacă nu-l ai acasă, pur și simplu sărează.
  5. În altă tigaie cu ulei încins rumenește restul usturoiului, adaugă creveții sau carnea de pui tăiată felii și, când vezi că sunt gata (în cazul creveților e vorba de max 5 min), adaugă broccoli ca acesta acesta să se gătească în zeama din tigaie.  
  6. Servește cuscusul cu legumele colorate deasupra și cu broccoli cu creveți de-o parte sau amestecă toate ingredientele la un loc, oricum va ieși gustos.

De la peste 7 mii de km depărtare de Moldova, tot cu gândul la casă și oamenii de aici rămâne. Ține mult la producătorii locali și ne dă idei cum putem să-i susținem gătind ceva inspirat în fiecare săptămână.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.