Rezumat din Parlament: Trei ore pentru masaj verbal lui Litvinenco

Parlamentul s-a întrunit azi în ședință plenară. Pe ordinea de zi au fost incluse 13 puncte. Însă mai bine de 3 ore aceștia au dezbătut o moțiune simplă contra ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco. Ba mai mult, unii deputați PAS au folosit ocazia și pentru a lăuda activitatea ministrului. După primele trei ore de aceste discuții, deputații au dezbătut și aprobat o serie de inițiative legislative.

  • După cum s-a menționat mai sus, deputații au respins o moțiune simplă împotriva activității ministrului Justiției. După cele 3 ore de dezbateri, doar 28 de deputați de la BCS au votat pentru adoptarea moțiunii, 53 de deputați PAS au votat împotrivă, iar patru deputați, dintre care unul de la PAS și trei de la Partidul Șor, s-au abținut.
  • Deputații au votat un proiect de lege ce prevede ca doar medicii vaccinați care s-au infectat de Covid-19 să primească o indemnizație unică de 16 mii de lei. Totodată, o indemnizație de 100 de mii de lei va fi oferită în cazul unui medic decedat, tot dacă acesta era vaccinat. Și această dezbatere a durat aproape o oră, fiind încheiată invocând articolul 108 (încheierea dezbaterilor).
  • Deputații au prelungit contractul de finanțare a proiectului „Livada Moldovei” până în anul 2023 pentru a putea fi accesate restul tranșelor rămase, o sumă echivalentă cu aproximativ 55 de milioane de euro dintr-un credit de 120 de milioane de la Banca Europeană de Investiții. Acordul de credit a fost semnat încă din anul 2014.
  • Parlamentarii au votat în prima lectură modificări la legea cu privire la regimul armelor și munițiilor cu destinație civilă. Astfel, noile modificări prevăd înăsprirea cadrului legal de aplicare a marcajului pentru armele de foc importate sau exportate, ce va permite identificarea și urmărirea acestora. Totodată, reparația unor electroșocuri, pistoale de semnalizare, pistoale de montare sau alte elemente considerate arme albe va fi făcută doar de armurieri autorizați.
  • În primă lectură deputații au modificat Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova. Modificările vor permite desemnarea președintelui Teleradio-Moldova de către deputați, anterior acesta fiind numit de Consiliul de Observatori al companiei de stat.
  • A fost votată o modificare la Regulamentul Parlamentului prin care a fost introdus în legislație și votul electronic din Parlament. Una din prevederi se referă și la stabilirea unui interval de 30 de secunde pentru ca deputații să voteze. Totodată, dacă „eșuează” tehnologia, deputații ar urma să revină la ridicarea mâinilor, până la înlăturarea defecțiunilor.

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.