Votat în două lecturi. Contractul de finanțare pentru proiectul „Livada Moldovei” a fost extins până în 2023

victor scutaru

Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea proiectului „Livada Moldovei” a fost extins până la 27 mai 2023. Legislativul a aprobat, în două lecturi, proiectul de ratificare a amendamentelor la Contractul de finanțare și la Scrisoarea de însoțire.

Modificările operate au ca scop implementarea cu succes a proiectului „Livada Moldovei” si valorificarea resurselor BEI destinate restructurării sectorului horticol și vitivinicol al Republicii Moldova.

În conformitate cu amendamentul la Contractul de Finanțare, BEI va oferi sumele nedebursate din creditul pentru realizarea proiectului în circa 35 de tranșe.

Resursele sunt destinate modernizării și restructurării lanțului valoric al sectorului horticol al Republicii Moldova prin facilitarea accesului la resursele creditare și de leasing oferite de BEI.

Se urmărește tehnologizarea și mecanizarea proceselor de producere primară prin promovarea metodelor intensive și super-intensive de producere a fructelor, dotarea cu sisteme de irigare și anti-grindină, modernizarea și tehnologizarea proceselor post-recoltare și de procesare, dezvoltarea pepinierelor pentru producerea materialului săditor autohton, diversificarea piețelor de desfacere.

Contractul de finanțare cu BEI pentru realizarea proiectului „Livada Moldovei” a fost semnat pe 31 iulie 2014. Valoarea acestuia constituie 120 de milioane de euro. Termenul contractului a expirat la 23 mai 2021, iar extinderea acestuia s fost necesară în vederea valorificării integrale a împrumutului oferit. Obiectivul final al proiectului este dezvoltarea durabilă a sectorului horticol și vitivinicol al Republicii Moldova prin promovarea exportului de produse cu valoare adăugată.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente