‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 24 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrognoza INCE: Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din...

Prognoza INCE: Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istorie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din istoria ultimilor 30 de ani, arată datele unei prognoze publicate de Institutul Național de Cercetări Economice (INCE).

O contribuție majoră la creșterea PIB-ului, o va avea agricultura, arată aceeași prognoză, publicată în revista trimestrială „Tendințe în economia Moldovei”, scrie Mold-street.

Aceasta în pofida pandemiei şi incertitudinilor politice din prima jumătate a anului. Anterior cel mai mare salt al PIB a fost înregistrat în anul 2013 – cu 9%. În raport se menţionează că în 2021 PIB-ul nominal al țării noastre se va ridica la 237 miliarde lei, cu peste 30 miliarde lei mai mult decât anul trecut.

„Majorarea PIB-ului este influențată de dinamica înaltă a creșterii valorii adăugate brute în majoritatea sectoarelor de activitate economică – industrie, în special industriile orientate spre export (vinificație, fabricarea de echipamente electrice, mașini și utilaje, mobilă ș.a.), comerț, transporturi și depozitare, construcții, cazare și alimentație publică, informații și comunicații ș.a.”, susţin autorii.

Contribuția impunătoare a agriculturii

Potrivit economiştilor, chiar dacă în prima jumătate a anului VAB (Valoarea Adăugată Brută) în sectorul agricol s-a contractat, condițiile climaterice favorabile și producția obținută în a doua jumătate a anului vor asigura o contribuție impunătoare a sectorului la majorarea PIB în acest an.

„Escaladarea prețurilor internaționale pentru produsele agroalimentare în acest an, creșterea consumului și facilitarea accesului pe piețele de desfacere atât locale cât și externe, implementarea politicilor active de susținere a antreprenorilor locali în vederea creșterii productivității muncii și a rezilienței la condițiile climaterice nefavorabile sunt factori care vor contribui pozitiv la creșterea VAB obținută în agricultură în 2022″, se arată în publicaţie.

Estimările din studiu arată că în 2021 producția agricolă în prețuri curente va înregistrat o creştere cu circa 38%.

În opinia autorilor, producția agricolă înaltă va servi un alt impuls pentru industrie, care la rândul său este influențată pozitiv și de ați factori interni și externi – deblocarea rețelelor de furnizare cu materii prime; creșterea economiei mondiale și, nemijlocit situația economică favorabilă a principalilor parteneri economici; creșterea consumului intern și politica monetară și fiscală stimulatorie.

Veniturile populaţiei vor creşte

„Câștigurile de productivitate vor influența pozitiv majorarea salariilor nominale și reale și în cea de a doua jumătate a anului. Veniturile populației vor fi influențate pozitiv și de creșterea veniturilor din activitatea agricolă, a prestațiilor sociale și transferurilor din străinătate. Pe de altă parte, presiunile inflaționiste care vor depăși ținta către finele anului, inclusiv majorarea prețurilor pentru bunuri și servicii indispensabile traiului se anticipează să tempereze creșterea reală a veniturilor”, mai estimează economiştii de la INCE.

‹ adv ›

În opinia lor, reanimarea economiei, inclusiv anul agricol favorabil va influența pozitiv piața muncii sporind cererea pentru forță de muncă, care va determina diminuarea ratei șomajului până la 3%.

De notat că, anterior cea mai optimistă prognoză privind evoluţia PIB-ului în acest an a făcut-o Banca Mondială care estimează că în acest an Moldova va înregistra o creştere economică de 6,8%.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›