‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 17 aprilie, 2024
20 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriRodica Vartic, legumicultoare: „Avem circa 2 ha de sere și dorim să plantăm...

Rodica Vartic, legumicultoare: „Avem circa 2 ha de sere și dorim să plantăm încă 3 ha de livadă”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Rodica Vartic din raionul Hâncești a decis să investească banii munciți peste hotare de soțul ei într-o afacere acasă și au început cu o mică plantație de viță-de-vie.

După care, în anul 2015, s-au gândit să construiască o seră în care să cultive roșii și castraveți. Astfel că, pe lângă faptul că și-au creat un loc de muncă acasă, mai oferă posibilitatea de a-și câștiga un venit și altor 5 persoane din sat, care muncesc onest.

„Mai întâi am fondat o gospodărie țărănească, după care am investit într-o afacere agricolă. După ce am plantat viță-de-vie, am construit o seră”, povestește Rodica.

Dar pentru că lucrurile evoluează, iar serele din materiale de lemn nu mai sunt sigure, în plus și prețul pentru lemn crește permanent, familia Vartic s-a gândit să procure o seră modernă din metal, pe care au găsit-o în Italia, la mâna a doua.

„Ne-am informat cum produc alți fermieri, care sunt tipurile de sere mai profitabile și așa am găsit că cei care își doresc să producă calitativ investesc în construcții din metal, care oferă mult mai multe posibilități, dar și condiții mai bune de lucru, anumite lucrări pot fi realizate cu tehnică agricolă specială”.

Sere tip bloc

Producătoarea spune că nu dispuneau de suma necesară pentru a putea cumpăra și importa construcția metalică și s-au văzut nevoiți să apeleze la un credit bancar.

Și cum erau clienții unei bănci, au fost sfătuiți să acceseze un credit prin Proiectul implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD).

„Am beneficiat de credit prin intermediul băncii comerciale cu care lucram, de la ei am aflat despre Proiectul implementat de UCIP IFAD. Am pregătit actele necesare și am putut accesa un credit la condiții avantajoase. Una dintre condiții – am fost scutiți de TVA”.

‹ adv ›

Serele de tip bloc, care au fost importate din Italia se întind pe o suprafață de 90 de ari, iar familia Vartic speră că vor putea produce roșii de calitate pe care le vor vinde mult mai ușor și astfel, vor reuși să întoarcă creditele accesate de la instituțiile bancare. 

„Cred că o să mai păstrăm și serele de tip vechi, care au suprafața de 90 de ari, așa vom putea mult mai rapid să restituim creditele, dacă desigur vom avea condiții bune pentru creșterea producției. Cultivăm anume roșii și castraveți, deoarece crescând de mai mulți ani aceste culturi am reușit să înțelegem mai bine tehnologia de producere. Pe parcursul anilor, am participat la o serie de instruiri și seminare tematice legate de cultivarea roșiilor și castraveților”.  

Cea mai mare problemă cu care se confruntă familia Vartic ține de lipsa brațelor de muncă. 

„Cu părere de rău, oamenii nu prea își doresc să muncească în agricultură. La moment, avem 5 muncitori care își fac cinstit munca și de care suntem foarte mulțumiți și deja ne implicăm și noi împreună cu soțul. Cu părere de rău, Majoritatea oamenilor nu vor să muncească și nu sunt responsabili, chiar dacă le oferi un contract de muncă, nu respectă condițiile și este greu să-i motivezi să rămână.

Dacă am mai găsi persoane dornice să se implice am putea să le oferim un loc de muncă.

O altă problemă este faptul că produsele pe care le aplicăm cum ar fi îngrășămintele, produsele de uz fitosanitar sunt importate și comercializate în euro, dar prețul pentru marfa noastră rămâne neschimbat, ani la rândul”. 

Rodica Vartic susține că dacă ar avea brațe de muncă și o piață de desfacere stabilă ar fi gata să mai investească și să mai planteze poate o livadă de vișin. 

„Dispunem de terenuri, dar nu le putem valorifica, pentru că nu avem cu cine munci. Eu am studii în economie, iar soțul din anul 2009 este implicat în agricultură, a reușit să învețe multe deprinderi necesare pentru acest domeniu. Nu ne-am gândit că o să ajungem să facem agricultură, dar realitatea este cea care este, iar noi muncim mult pentru a reuși”. 

‹ adv ›

Producția o vând la piața angro din Chișinău, dar din cauza că numărul populației este în permanentă scădere nu prea au cumpărători, spune producătoarea. 

Familia mai deține peste 7 ha de viță-de-vie, soiul Moldova și peste 3 ha de livadă de prun și se gândesc poate să mai planteze încă 3 ha de livadă. 

„În ceea ce ține de export, nu avem cantități suficiente, dar nici posibilități. Producem și comercializăm roșii și castraveți începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii octombrie. De obicei, soțul se ocupă de plantația de viță-de-vie, eu de sere și mai avem și o livadă mică de prune. Muncim cot la cot. Ne-am dori foarte mult să construim un frigider în care să putem păstra recoltele din sere, strugurii, dar și prunele pe care le creștem.

Dispunem de un teren special pentru această cameră frigorifică și sperăm să găsim suportul necesar pentru a realiza și acest plan. Totodată, ne-am dori să avem destule finanțe ca să putem cumpăra și tehnica necesară pentru a realiza lucrările în seră”. 

Soțul Rodicăi apreciază că aceasta se implică și astfel reușesc să facă mult mai multe lucruri. „Unde-s mulți, puterea crește, iar un business bun se face în familie”, a mai povestit Rodica. 

Serele, livada și vița-de-vie i-au determinat să nu se mai gândească la plecarea peste hotare, pentru că este destul de greu și acolo, a mai zis eroina noastră. 

„Am investit aici, ne-am făcut un viitor și nu mai plecăm nicăieri. Nu putem să dăm sfaturi, fiecare își găsește liniștea într-un loc anume, cineva aici acasă, altcineva peste hotare. Eu cred că în Moldova rămân cei mai puternici oameni, care nu se tem de greutăți și nu cedează la prima încercare, nu lasă mâinile în jos și se descurajează la prima secetă. Desigur că avem multe probleme acasă, trebuie de muncit poate chiar 24 din 24 de ore, dar ne dorim rezultate și depunem efort pentru a avea succes”. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›