Nagacevschi: Guvernarea și în special ministrul Justiției au primit două cartonașe galbene de la instituții europene

„Guvernarea și în special ministrul Justiției au primit două cartonașe galbene de la instituții europene”, susține fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi. Acesta s-a referit la raportul Comisiei europene, publicat ieri, care a apreciat modificarea Constituției. „Despre modificările recente ale Legii CSM prin care a fost schimbată structura CSM a fost menționat că urmează o nouă modificare a structurii CSM urmare a modificării Constituției. Acest fapt nu demonstrează altceva decât aceea că modificarea recentă a Legii CSM a fost una nejustificată, în grabă și a urmărit alte scopuri decât cele declarate”, a comentat acesta.

Foto: UNIMEDIA
La fel, fostul ministru a menționat faptul că astăzi, membrii Grupului de Lucru de nivel înalt privind reforma justiției în Republica Moldova condus de către Directorul General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept al Consiliului Europei, Christos Giakoumopoulos și Președintele Comisiei pentru Democrație prin Drept, Gianni Buquicchio au venit cu unele mesaje de critică în adresa guvernării.

„Să nu se încurce graba cu urgența, când vorbim de modificări legislative pe domeniul justiției. Presupun că se referă la modificările recente ale mai multor legi pe domeniul justiției care au fost dur criticate pe intern, ce au fost făcute în grabă. Reforma trebuie să fie făcută prin consens larg. S-a dat exemplul modificării Constituției. Spre regret, guvernarea nu știu de ce i s-a părut că poate face ce vrea și cum vrea fără a ține cont de standardele și regulile statului de drept. Reformele trebuie făcute durabil și nu pentru o lună sau câțiva ani. Altfel spus, reforme nu trebuie făcute contextual, din interes exclusiv politic pentru partidul ce se află la guvernare, ceea cu ce se ocupă cei ce dețin puterea politică în ultimele luni. Modificările la Legea procuraturii vor fi analizate și avizate de Comisia de la Veneția, Președintele Comisiei fiind mandatat să monitorizeze cazul. Este un semnal destul de interesant. Așteptăm avizul”, a comentat acesta.

Nagacevschi l-a criticat pe Litvinenco „că s-a lăudat membrilor grupului ad-hoc cu modificarea Constituției, chiar dacă aportul lui e zero la subiect”.

„Notez, domnul Litvinenco, pe pagina MJ a comunicat că s-a lăudat membrilor grupului ad-hoc cu modificarea Constituției. Îl felicit, chiar dacă aportul lui e zero la subiect. S-a mai lăudat cu Convenția de la Istanbul. Nici aici nu are vreun aport. Și nu prea înțeleg ce are asta cu consolidarea justiției și cu ce face dumnealui. Mai bine nici nu scria despre asta. În schimb tace la critici. Sper că a auzit ce i s-a comunicat”, a spus Nagacevschi.

În context a făcut un apel către guvernanți să „termine cu experimentele și precedentele nocive și „să revină la normalitate, dacă vor să construiască ceva durabil și să fie apreciați”.

Gianni Buquicchio a recomandat majorității parlamentare să nu „confunde urgența cu graba”, atunci când vine vorba despre reformarea justiției și în particular despre modificarea Legii Procuraturii. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei vizite de lucru în Moldova, după întrevederea cu ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și secretarii de stat Veronica Mihailov-Moraru și Iulian Rusu.

Președintele Comisiei de la Veneția a accentuat că „majoritatea parlamentară trebuie să aibă dialog și cu opoziția, și cu societatea civilă, care exprimă punctul de vedere și așteptările societății”.

La fel, întrebat cum a văzut schimbările la Legea Procuraturii, dar și cum s-a văzut, la nivel european, reținerea Procurorului General, președintele Comisiei de la Veneția a răspuns: „Într-adevăr, viteza cu care s-a acționat a fost mare, dar nu vă putem oferi acum un răspuns, pentru că trebuie să studiem ceea ce s-a făcut cu legea, lucru care va avea loc în următoarele săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie cu referire la legea PG. Cu referire la procedură, aceasta este în mâna sistemului de justiție și noi nu putem interveni în acest sens”.


Pub