Cât costă să-ți schimbi actele dacă ți-ai schimbat numele

Te-ai căsătorit? Ai divorțat? Sau ai decis pur și simplu să-ți schimbi numele sau chiar prenumele? În toate aceste cazuri vei avea nevoie să-ți schimbi actele pe care le deții. Moldova.org îți propune să vezi câți bani va trebui să cheltuiești pentru aceasta.

Când (nu) poți să-ți schimbi numele sau prenumele

În primul rând, legislația spune că pe lângă două cel mai des întâlnite cazuri – de căsătorie sau de divorț – numele și prenumele pot fi schimbate în baza următoarelor motive:

  •     pronunțarea dificilă, dacă acestea sunt formate din expresii indecente, lipsite de eufonie, ridicole, precum și dacă au fost transformate (schimonosite) prin traducere;
  •     dorința de a avea numele și/sau prenumele corespunzător naționalității solicitantului;
  •     solicitarea unui nume de familie simplu în locul numelui dublu;
  •     dorința de a purta numele părintelui vitreg sau altei persoane, care a participat la educația solicitantului;
  •     cazuri întemeiate de schimbare a prenumelui sunt recunoscute și atunci când solicitantul poartă un prenume diferit de cel scris în actul de naștere.

 Schimbarea numelui de familie și/sau prenumelui nu se permite în următoarele cazuri:

  •     persoana și-a ales un nume de familie și/sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol;
  •     persoana solicitantă este urmărită penal sau are antecedente penale și nu este reabilitată;
  •     dacă numele inițial este dublu și la schimbarea acestuia ar urma anexarea unui al treilea.

Buletinul de identitate

Noul buletin de identitate poate fi solicitat la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice sau la centrele multifuncţionale din localitatea ta. Pentru a obține noul act de identitate va trebui să prezinți buletinul de identitate actual și documentul de stare civilă ce atestă schimbarea numelui și /sau a prenumelui, modificarea/rectificarea/completarea datelor personale (certificatul de căsătorie, certificatul de schimbare a numelui și/sau prenumelui, certificatul de divorț, avizul cu privire la anularea, modificarea, rectificarea și/sau completarea actului de stare civilă).

Pentru schimbarea documentului va trebui să achiți, în funcție de termen, următorul tarif:

20 de zile (termen obișnuit) – 130 de lei, 10 zile – 260 de lei și 5 zile – 390 de lei. În cazul în care vrei să obții buletinul de identitate în ziua adresării, vei achita 650 de lei. 

Pașaport

Ca și în cazul buletinului de identitate, pentru obținerea noului pașaport te vei adresa la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice sau la centrele multifuncţionale din localitatea ta. Va trebui să prezinți: buletinul de identitate, pașaportul anterior, dacă acesta există, documente de stare civilă (care atestă că au intervenit schimbări în starea civilă și în datele cu caracter personal ale solicitantului de la data eliberării ultimului buletin de identitate sau pașaport). Prezentarea documentelor de stare civilă nu este obligatorie dacă informația despre schimbările intervenite în starea civilă și în datele cu caracter personal este actualizată în Registrul de stat al populației. În aceste situații, suplimentar la cerere, persoana depune în scris o declarație pe proprie răspundere în acest sens.

Pentru a obține documentul vei achita, în funcție de termen, următoarele tarife:

20 de zile lucrătoare (termen obișnuit) – 850 lei, 10 zile – 1280 lei, 5 zile – 1490 de lei. În cazul în care vrei să obții pașaportul în aceeași zi,i vei achita 2130 de lei.

Permisul de conducere 

Pentru schimbarea permisului de conducere după schimbarea/modificarea numelui, vei avea nevoie de următoarele acte: actul de identitate, cererea-tip cu semnătură, permisul de conducere obținut anterior.

Pentru schimbarea permisului vei achita următoarele taxe: 20 de zile lucrătoare (termen obișnuit) – 340 de lei. Pentru obținerea în 10 zile lucrătoare, vei achita 680 de lei, iar în 5 zile -1020 de lei. Dacă vrei să obții permisul în ziua adresări, vei achita 2040 de lei. 

Cardurile bancare

Pentru schimbarea cardului, va trebui să mergi la sucursala băncii la care te deservești cu o cerere de reperfectare a contractului, iar pentru eliberarea cardului cu numele nou vei achita un comision, valoarea căruia variază de la o bancă la alta). De obicei, acesta este de 3 euro (60 de lei). Cardul îl ridici în trei-patru zile. 

Contractele de prestări servicii

Schimbarea contractelor de prestări servicii (energia electrică, serviciile de telefonie, internet, etc.) presupune prezența fizică la sucursala la care ai încheiat contractul. Aici vei prezenta noile documente de identitate. Procedura nu presupune bani, însă, din experiența persoanelor care au trecut prin asta, „costă” mulți nervi și timp. 

Pentru că schimbarea documentelor presupune consumarea unor celule nervoase și de timp, recomandarea noastră este să cumperi și niște pastile de valeriană. O sticluță cu 10 pastile costă circa 10 lei. 

În final vom avea următoarele cheltuieli:

Buletinul de identitate – 130 de lei

Pașaportul – 850 lei

Permisul de conducere – 340 de lei 

Cardul – 60 de lei

Pastile de valeriană – 10 lei

TOTAL – 1390 de lei 

Foto: Newsmaker.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.