Negaționiștii Covid și antivaxxerii – participanți la un nou joc „sinii kit” cu scoruri dureroase

În 2017, un joc de pe internet a stârnit oroare, multe discuții și cerințe de la autorități. Acel joc se numea „синий кит” sau „balena albastră”. Printre cei mai revoltați în acele zile erau adulții, în special părinții de adolescenți, care aveau pretenții față de cum utilizează tinerii rețelele de socializare. Întrebarea principală era: Cine este atât de cinic ca să organizeze jocuri pe internet prin care să lanseze provocări riscante, să-i îndemne pe adolescenți să facă gesturi nesăbuite sau chiar să moară?” Însă maturii de azi nu sunt departe de adolescenții de atunci. Asta pentru că în țări precum România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria sau Federația Rusă astăzi se moare ca urmare a unei ample campanii de manipulări pe online făcute din surse încă neclare, dar care are consecințe grave pentru toți.

„Cиний кит” a apărut din senin în spațiul public mioritic. Inițial prin postări îngrijorătoare, apoi cu o știre despre doi tineri care s-au sinucis. Ulterior, a mai apărut o știre similară, care a făcut lumea să se întrebe ce e cu această „epidemie”. Aparent, pradă acestui joc au căzut mai mulți tineri din spațiul fostei URSS, care ar fi fost puși să facă diferite sarcini, ultima sarcină fiind sinuciderea. Toate aceste acțiuni erau coordonate de un „curator”, care I-ar fi îndrumat pe tânărul utilizator, pas cu pas, cum să meargă mai departe.

Presa de pe ambele maluri ale Prutului au fost inundată de titluri precum „Cum se joacă «Balena albastră» și ce sarcini primesc tinerii care acceptă provocarea” și „În ultima perioadă tot mai mulți tineri cad în capcana jocului numit «Balena Albastră» și ajung chiar să se sinucidă” sau chiar „Патриарх Кирилл о лайках, тщеславии, гордости и причинах суицида” (trad. Patriarhul Kiril despre like-uri, vanitate, mândrie și cauzele suicidului”).

Deci, trebuie să fi fost mare forfotă, încât discuțiile despre joc au ajuns și la urechile Patriarhului. Până la urmă, după ce valul care ai fi crezut că acuș pornește o mișcare de părinți gata să dea foc la servere, s-a stins, lumea a revenit încrezătoare pe internet. Au fost câteva replici timide, gen „Momo challenge”, care tot au făcut niște panică, dar cam atât.

Până la urmă, chiar dacă influența „balenei albastre” asupra cazurilor de sinucideri nu a fost dovedită, panica din acele zile l-a făcut pe președintele parlamentului de atunci, Andrian Candu, să promoveze un proiect de lege destul de controversat. Dar asta e altă chestie. Cert este că atunci când lumea moare, reacțiile sunt destul de dure, ample și foarte gălăgioase în mediul virtual. Se cere schimbare, se cere acțiune, se cer măsuri, se cer restricții. Însă nu tot timpul.

Pagina de facebook unde îți pierzi încrederea în omenire

Acum, revenim desigur la COVID-19. Am făcut recent un exercițiu, pe care nu-l recomand la nimeni. Am luat la nimereală câteva postări despre COVID de pe pagina Ministerului Sănătății. Am observat și o serie de comentarii, pe lângă haha-urile la subiecte care sunt uneori tragice și îngrijorătoare.

De exemplu, pe 19 octombrie, Ministerul anunță că a fost în 7 raioane cu cea mai joasă rată de vaccinare, și a vorbit cu oameni despre vaccin, au dezmințit mituri, și nu numai.

  • Internaut 1, care apropo este preot, aparent. – „Sunteți atît de disperați? Și totuși …. Sunteți jalnici”
  • Internaut 2 – „Ce imblati atîta cu vaccinile voastre mai bine ați duce cite o pîine la cei nevoiași,ce aveți voi de la imblatul acesta?”

Un alt exemplu, despre cele 1715 cazuri de ieri.

  • Internaut 1 – „Da de unde luați atitea oameni ???”
  • Internaut 2, răspunzând la Internaut 1 – „SANATATEA NU VINE DIN SERINGĂ!”
  • Internaut 3 – „Nu va vaccinati cu ser experimental, nu ajuta la virus, acest virus se trateaza cu medicamente”

Sau un medic de familie de la sat recomandă că „doar prin vaccinare ne protejăm de infectare”.

  • Internaut 1 – „Mai da tare hitra esti d.doctor Prin vaccinare ne omorim singur”
  • Internaut 2 – „Și cu prosteală asta de oameni credeți că-s oile cuiva a guvernului ,,!?”
  • Internaut 3 – „Doamna doctor vedeți in ce condiții lucrați? Ce tot dati indicații ca nici voi nu știți ce spuneți. Am vorbit cu doctori mai batrini si cu experiență si zic totul altceva.”
  • Internaut 4 – „Doar prin nevaccinare avem sanse la viata!!!”
  • Internaut 5 – „Lăsați vrăjeală”
  • Internaut 6 – „Mai crede cineva in povesti?”
  • Internaut 7 – „Incetati cu vaccinarile, in Parlamentul European deja se vorbeste, ca toata lumea sa nu sa se vaccineze, Bill Gates a fost un nemernic, care a vrut sa reduca populatia”
  • Internaut 8 – „E plin spitalul persoane vaccinate Oare voi chear mai puteti face atata reclama si nu va dati seama ca mintiti De cand ati inceput vaccinarea si izolarea cu testarea ati imbolnavit lumea criminalilor Va cred oamenii care se tem de moartea da moartea voi sunteti pentru popor”

Sau poate cel mai grăitor din toate este o postare a Ministerului Sănătății în care o persoană reală, Otilia-Andreea, povestește cum și-a pierdut bunelul în urma complicațiilor provocate de virus.

  • Internaut 1 – „Si alte boli ne ia persoane dragi de lângă noi ,si asta se întâmpla de când lumea si voi doar de covid vorbiți si ne-am saturat ,mai lăsați-ne naibii in pace ,vrem sa ne ducem viața ca înainte de acest covid pe care doar voi il mediatizați si ii dați importantă . Gata,ajunge ,nu credeți???”
  • Internaut 2 – „Cu cât te au plătit?”
  • Internaut 3 – „Greta Thunberg vresia moldoveneasca”

„Sinii kit” pentru maturi

Acești internauți nu sunt adolescenți și nici dintre cei mai tineri adulți. Ei sunt oameni în toată firea. Oameni care au acces la internet, oameni care au capacitatea de a citi și a scrie (pe unde mai bine, pe unde mai rău). Sunt oameni care au capacitatea de a găsi și se abona la o pagină, pe care să o bombardeze cu comentarii.

Acești comentatori, care au trecut deja la mai multe teme centrale, uneori chiar ar părea organizați în declarațiile lor haotice, însă fără nici o idee de care ar fi motivația sau dacă ar exista un „curator”. Dar efectele se văd în statistici. De exemplu, ieri, 19 octombrie, în România au fost înregistrate 8 mii de cazuri noi și 561 de decese. Tot ieri, în Rusia au fost depășite recordurile absolute – peste 35 de mii de cazuri noi și 1015 decese. Republica Moldova, aflată „la confluența” acestor două spații mediatice, în mod inevitabil nu putea să nu fie afectată.

Cert este că, spre deosebire de „sinii Kit”, aici intră în joc oamenii nevinovați, care nu neapărat au vrut să se joace. Cei care comentează zilnic fetei din spotul Ministerului Sănătății cu replici de genul „cu cât te-au plătit”, poate ei joacă rolul „curatorului”?

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.