Guvernul a decis! Moldova va trece la ora de iarnă și în acest an

ceas
Foto: depositphotos.com

Moldova va trece la ora de iarnă și în acest an. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul ședinței guvernului din 20 octombrie, după ce cabinetul de miniștri a avizat negativ un proiect de lege ce ține de renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Conform explicațiilor oferite de prim-ministră, Moldova va trece și în acest an la ora de iarnă, deoarece și Uniunea Europeană va aplica vechea practică de schimbare a orei, iar țara noastră ar trebuie să se racordeze la practicile din UE.

Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, ora 4.0 va deveni ora 3.0, ceasul se va da cu o oră înapoi, iar ziua de 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.

În prezent, mecanismul prin care se schimbă ora, în preajma echinocțiilor de primăvară și de toamnă, respectiv, trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

Introdusă în anul 1916, ca o necesitate impusă de condiţiile economice generate de Primul Război Mondial, ora de vară a avut drept scop crearea unei economii în privinţa consumului de energie electrică şi termică.

Studiile efectuate în ultima perioadă au relevat faptul că această modificare a orei legale nu generează economii din punct de vedere energetic şi provoacă un puternic disconfort asupra marii majorităţi a populaţiei, iar modificarea orei generează perturbări ale transportului feroviar şi aerian.

Ca rezultat al consultării publice organizate în anul 2018 de către Comisia Europeană pe acest subiect, 84 % dintre europeni au răspuns în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, iar la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

Sursa foto: depositphotos.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente