Vladislav Kulminski pleacă la Moscova, pentru a negocia livrarea gazelor naturale. Cu cine va avea întrevederi

Viceprim-ministru pentru reintegrare, Vladislav Kulminski va pleca joi, la Moscova pentru a purta negocieri privind livrarea de gaze naturale. Acesta va avea întrevederi cu reprezentanţii administraţiei prezidenţiale ruse. Anunțul a fost făcut de către prim-ministra Natalia Gavrilița. 

Foto:

„Ne confruntăm cu o criză majoră, generată de prețuri. Guvernul a negociat, dar aceste informații nu pot fi făcute publice. Moldova va avea gaz natural, întrebarea este la ce preț. Negocierile nu sunt simple. Intenția noastră e să ducem la bun sfârșit aceste negocieri care să convină ambelor părți. Andrei Spînu se află în Polonia și poartă discuții. Guvernul începe procesul de achiziționarea gazului prin compania Energocom. Volumele livrate de Gazprom în octombrie sunt mai mici. Indiferent de rezultatul acestor negocieri noi nu putem lăsa țara fără gaz. 

Am avut discuții telefonice. Domnul Kozak a fost invitat la Președinție, dar am fost informați că nu vine săptămâna aceasta, iar între timp, vicepremierului pentru reintegrare Vladislav Kulminski va pleca joi la Moscova pentru a continua discuțiile. Suntem în discuții și cu alte state și cu companii pentru a asigura livrările de gaz”, a spus prim-ministra Natalia Gavrilița. 

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița susține o conferință de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze naturale a țării. „Guvernul de la Chișinău poartă discuții cu Polonia, România și Ucraina privind achiziționarea gazului din surse alternative prin Energocom”, a menționat Gavrilița. 

O delegație condusă de Viceprim-ministrul Vladislav Kulminski, aflată într-o vizită de lucru la Moscova la 8 octombrie, a avut întrevederi cu Viceministrul rus al afacerilor externe, Andrei Rudenko, Șeful-adjunct al administrației prezidențiale ruse, Dmitrii Kozak, Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale al Consiliului Federației, Grigorii Karasin. P

Prim-ministra a anunțat, astăzi, că Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative, prin compania Energocom.

Din 14 octombrie Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

În contextul stării de alertă, Moldovagaz a anunțat care este deficitul de gaze naturale și categoriile de consumatori protejate, dar și ce categorii ar putea risca să rămână fără gaze, dacă nu va fi soluționată criza.

Ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

Între timp, opoziția critică guvernarea PAS „că evită să se implice în negocierile privind livrarea de gaze naturale și pasează această responsabilitate pe MoldovaGaz, în timp ce lideri ai țărilor europene, ca Germania și Ungaria, au discutat cu Kremlinul și au obținut un preț favorabil și un contract de durată”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să spună care este prețul pentru mia de metri cubi anunțat de Gazprom în negocierile cu Moldova privind contractul de furnizare a gazelor naturale. Totuși, Andrei Spînu afirmă că „prețul de piață nu ar fi unul corect și acceptabil pentru țara noastră”.

Totodată, 37 de ONG-uri au venit cu o declarație comună, în care „condamnă șantajul energetic din partea Rusiei” și fac apel către Guvern și partenerii de dezvoltare să diversifice livrarea gazelor naturale.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, afirmă că la moment problema nu este în prețul la gaze, dar la volumul necesar pentru a acoperi necesitățile consumatorilor. Acesta declară că discuțiile privind semnarea unui nou contract sau prelungirea actualului au început încă în luna iunie, iar partea moldovenească a mizat pe prelungirea contractului cu 3 ani și prelungirea actualei formule de calculare a prețului. Ceban a mai adăugat că la etapa actuală sunt în negocieri, iar problemele cu care se confruntă echipa în discuțiile cu Gazprom sunt datoriile și „întrebări ce vizează implementarea pachetului energetic III”.

Spînu a plecat ieri în Polonia, pentru a purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova.


Pub