Criza gazelor. Kremlinul scrâșnește din dinți – vrea Chișinăul vasal

19 Oct. 2021, 12:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 12:30 // Actual //  Lupu Eduard

Anul trecut contractul de livrare a gazelor a fost prelungit pe un an, până la 30 septembrie. Or, trebuie să fie clar pentru toată lumea, deciziile nu se iau la Gazprom, ci la Kremlin. Așa că ori te întâlnești cu Burmistrova ori cu Miller nu contează. Deciziile se iau în alte cabinete. Ăștia doi doar vociferează, în funcție de preferințele administrației de la Kremlin, interesele geopolitice, a explicat tergiversarea semnării contractului de livrare a gazelor, în cadrul emisiunii ”În Profunzime”, expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

”Acum ce se întâmplă. În republica Moldova au fost alegeri parlamentare, puterea a fost preluată de un partid proeuropean, care nu are relații de vasalitate cu Federația Rusă. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în Republica Moldova. În anul 2015 Ucraina a decis să meargă pe calea vectorului european, iar prețul gazului a fost majorat de la 270 USD la 490 – absolut din motive politice. Este clar, Kremlinul vrea să pedepsească acele guvernări, care doresc o cale democratică”, a opinat Tofilat.

Potrivit lui, Kremlinul încearcă să submineze această guvernare, ca s-o decredibilizeze în fața populației.

Republica Moldova nu a reușit să semneze un contract de livrarea a gazelor cu Gazprom. Precedentul a fost prelungit până la 1 noiembrie. Săptămâna trecută autoritățile au instituit stare de alertă în sectorul energetic și au dispus eliberarea păcurei din rezerva de stat.

În prezent, Republica Moldova plătește 790 USD/mia de metri cubi de gaz. Or, Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău