Gazprom joacă tare: Una declară și alta fumează

19 Oct. 2021, 16:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Oct. 2021, 16:52 // Actual //  Lupu Eduard

Concernul rus Gazprom nu a rezervat volume suplimentare de gaz pentru Europa, care ar urma să tranziteze teritoriul Ucrainei în luna noiembrie. Anterior, gigantul rus a refuzat să suplinească volume de gaz din luna septembrie și octombrie, deși în luna mai a cumpărat toate volumele de tranzit prin Ucraina într-un volum de 15 mil. metri cubi în 24 de ore, potrivit platformei ungare RBP, citată de RiaNovosti.

Volumul total de gaz licitat s-a ridicat la 9,8 milioane de metri cubi pe zi. Compania rusă de stat a refuzat să majoreze volumele de tranzit prin Ucraina în luna octombrie, iar în luna septembrie volumul de gaz rezervat a constituit doar 650 mii metri cubi/zi, ceea ce constituie 4% din totalul volumului pe care Gazprom, la rezervat din mai până în august – 15 mil. metri cubi/24h.

Conform contractului încheiat pentru o perioadă de cinci ani dintre Gazprom și Ucraina privind tranzitul de gaze și semnat în 2019, compania rusă a garantat Ucrainei pomparea a 65 de miliarde de metri cubi de metan în primul an și 40 de miliarde în următorii patru. Adică, anul acesta, Gazprom ar trebui să tranziteze prin Ucraina aproximativ 109 milioane de metri cubi pe zi. În ciuda acestui fapt, luna aceasta volumul este cuprins între 85 și 89 de milioane de metri cubi, iar volumul a scăzut de la 1 octombrie din cauza transportului de gaz către Ungaria pe o nouă rută – prin conducta de gaz Turkish Stream.

La 13 octombrie, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin declara că Moscova este pregătită să furnizeze și mai mult gaz, și a respins acuzațiile că țara sa folosește exporturile de energie ca instrument politic.

Putin a declarat că Rusia își îndeplinește obligațiile contractuale și a spus că Moscova este gata să crească exporturile de gaze, deși nu a spus cum, când și pe ce rute.

Rusia s-a bazat multă vreme pe rețelele de conducte din Ucraina pentru a furniza gaze în Europa. Dar în ultimii ani Moscova a construit conducte de ocolire – Turk Stream, pe sub Marea Neagră și Nord Stream, sub Marea Baltică. O a doua conductă sub Marea Baltice, Nord Stream 2, care este gata și așteaptă aprobarea autorităților de reglementare germane, va crește semnificativ volumul de gaz rusesc furnizat către Europa.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău