image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Ambasadorul francez în Belarus a părăsit capitala Minsk după ce i-a fost cerut să plece

Nicolas de Lacoste, ambasadorul Franţei în Belarus, a părăsit ţara după ce Guvernul de la Minsk i-a cerut să plece, a transmis AFP.

Un purtător de cuvânt al ambasadei a confirmat că Nicolas de Lacoste a plecat din Belarus duminică. Îi fusese spus să plece începând cu ziua de luni.

De Lacoste, în vârstă de 57 de ani, a fost numit ambasador la Minsk la finalul anului trecut.

Presa locală a sugerat că el nu a reuşit să îşi prezinte scrisorile de acreditare preşedintelui Alexandr Lukaşenko, scrie News.ro.

Franţa, ca alte ţări din Uniunea Europeană, nu recunoaşte victoria lui Lukaşenko în alegerile din august 2020. Preşedintele, aflat la al şaselea mandat, a fost acuzat în ţară şi străinătate de fraudarea alegerilor.

De Lacoste s-a întâlnit însă, în decembrie anul trecut, cu ministrul belarus de Externe, Vladimir Makei.

Într-un comunicat transmis AFP, purtătorul de cuvânt al ambasadei a spus: „Ministerul belarus de Externe a cerut ca ambasadorul să plece înainte de 18 octombrie. El şi-a luat rămas bun de la echipa ambasadei şi a înregistrat un mesaj video pentru poporul belarus, care va fi publicat mâine dimineaţă (luni, n.r.) pe site-ul ambasadei”.

UE a spus în mod repetat că nu consideră alegerile din august ca fiind „libere şi corecte” şi a impus sancţiuni regimului Lukaşenko.

Preşedintele a făcut tot posibilul să înăbuşe revoltele de stradă din Belarus şi, în ciuda sancţiunilor din Vest, a reuşit să respingă toate încercările de a fi destituit.

Lukaşenko, aflat de putere din 1994, este susţinut de omologul rus, Vladimir Putin.

Preşedintele belarus - în vârstă de 67 de ani - a acuzat guvernele europene că instigă protestele şi, în ultimele luni, a suspendat legăturile cu mai multe state.

În luna martie, regimul lui a expulzat întreaga echipă a ambasadei Letoniei, inclusiv ambasadorul, după ce autorităţile de la Riga au folosit steagul opoziţiei la un meci dintr-un campionat de hockey.

În luna august, Minskul a revocat numirea ambasadorului american - Julie Fisher - care urma să fie primul trimis american în decurs de 13 ani în ţara ex-sovietică.

Noutăţile partenerilor

comentarii: