Breaking News

image
Sursa foto: Profimedia Images

Regimul militar din Myanmar va elibera 5.600 de prizonieri încarcerați după lovitura de stat din februarie

Junta militară din Myanmar a anunțat că va elibera peste 5.000 de prizonieri încarcerați pentru că ar fi participat la protestele declanșate după lovitura de stat din februarie, informează BBC.

Mii de oameni au fost reținuți în ultimele luni. Generalul Min Aung Hlaing, liderul regimului militar din Myanmar, a spus că 5.636 de prizonieri vor fi eliberați din motive umanitare.

Decizia acestuia vine la câteva zile după ce a fost exclus de la un summit anual al liderilor din regiune. Asociația națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) a convenit să invite un reprezentat non-politic din Myanmar din locul generalului Min Aung Hlaing.

Cel puțin 1.178 de oameni au fost uciși și 7.355 arestați, acuzați sau condamnați în urma protestelor produse după îndepărtarea lui Aung Sun Suu Kyi de la putere, potrivit Asociației de Asistență pentru Prizonierii Politici.

Generalul Min Aung Hlaing a declarat că prizonierii vor fi eliberați cu ocazia sărbătorii budiste Thadingyut, care are loc la sfârșitul lunii octombrie.

Într-un discurs televizat, liderul regimului militar a insistat că armata dorește pace și democrație. Totodată, Hlaing a spus că guvernul său are un plan în cinci pași pentru reinstaurarea democrației, scrie digi24.ro.

Autoritățile au mai eliberat alți 2.000 de protestatari în luna iulie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: