image
Sursa foto: jurnal.md

Grigoriu, despre criza gazelor: Oamenii trebuie să știe dacă e necesar să se aprovizioneze cu surse alternative de încălzire

Actuala guvernare ar trebui să dea dovadă de mai multă transparență referitor la procesul de negociere a prețului de livrare a gazului natural. Ar fi cazul ca populația deja să știe dacă trebuie sau nu să se aprovizioneze cu cărbune ori cu alte surse alternative de încălzire pentru a face față acestei ierni, a declarat fosta deputată Inga Grigoriu, în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV.

„Noi știm că întotdeauna problema gazelor a fost folosită de Rusia în interesele sale politice. Dar nu trebuie să ignorăm că este și un subiect legat de securitatea statului care ar trebui să fie pus pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate, așa cum a fost pus și în Ucraina. Noi nu știm dacă vom avea sau nu gaz, nu știm care va fi prețul și la ce să ne așteptăm. Oamenii care însă locuiesc în case la sol ar trebui să se gândească ce să facă, cumpără cărbune sau nu, se aprovizionează cu alte surse alternative ori așteaptă ca până la urmă guvernarea să ne spună ce va fi mai departe”, a declarat Inga Grigoriu.

Reprezentanta Platformei DA a mai adăugat că pe moment nu este clar nici care sunt condițiile înaintate de Federația Rusă actualei guvernări și nici ce vrea guvernarea. „De ce nu putem afla transparent ce se întâmplă, aflăm la conferințe de presă doar despre o parte din acțiunile pe care le întreprinde Guvernul. Nu am văzut nici acel plan de acțiuni promis de ministrul Andrei Spânu. Vedem că România vrea să ne ajute, dar deocamdată toți așteaptă un răspuns clar referitor la negocieri” , a mai spus Inga Grigoriu.

Amintim că ministrul interimar al Afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, a anunţat că îi va informa pe şefii diplomaţiilor europene, reuniţi astăzi la Luxemburg, despre criza alimentării cu gaze naturale din Republica Moldova şi îi va ruga să ajute Chişinăul să depăşească această situaţie.

Președinția a anunțat în această seară că săptămâna trecută a expediat șefului-adjunct al administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, invitația de a efectua o vizită la Chișinău. Oficiul lui Dmitri Kozak a informat reprezentanții Președinției că nu poate veni în această săptămână.

Vicepremierul Andrei Spânu a plecat azi în Polonia, iar unul din subiectele de pe agenda sa se referă la problema gazelor.

Emisiunea „Ora expertizei” poate fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: