Încă un adjunct al lui Stoianoglo și-a anunțat demisia. Ce motive a prezentat

Mircea Roșioru, cel de-al treilea adjunct al Procurorului General, și-a anunțat astăzi demisia. Asta după ce la începutul săptămânii trecute, un alt adjunct al șefului PG, Iurie Perevoznic, a anunțat că demisionează. Un alt adjunct, Ruslan Popov, a fost reținut pe 9 octombrie, de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS.

Foto: Procuratura Generală

Informația privind demisia lui Mircea Roșioru a fost confirmată, pentru UNIMEDIA, de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

„Cererea de demisie este de astăzi 18.10.2021. Mircea Roșioru a invocat motive personale”, a precizat Mariana Cherpec.

Mircea Roșioru a fost numit în funcția de șef adjunct al Procurorului General la 9 august 2019. Atunci, Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat candidaturile propuse de procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Ulterior, în decembrie 2019, după numirea sa în funcția de Procuror General, Alexandr Stoianoglo, a solicitat acordul CSP pentru numirea lui Roșioru în calitate de adjunct al său.



La începutul săptămânii trecute, Iurie Perevoznic, adjunct al Procurorului General, și-a dat demisia. Totodată acesta s-a adresat, „ca fost coleg”, celor care gestionează cauza lui Popov și Stoianoglo. „Până a acționa, mai recitiți normele legale. De ce nu doriți să înțelegeți că toată această bravadă ne va costa foarte și foarte scump?”, a scris Perevoznic pe pagina sa de Facebook.

La 9 octombrie, Ruslan Popov, șef adjunct al Procurorului General suspendat, a fost reținut de către procurorii anticorupție și ofițerii SIS, iar organele de drept au efectuat percheziții la domiciliul acestuia din Mileștii Mici. Acesta a declarat, despre reținerea sa, că este „o comandă politică”.

Ulterior, și Alexandr Stoianoglo a declarat că în privința adjunctul său, Ruslan Popov s-a comis un abuz și o crimă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub