‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 martie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVor fi sau nu oferite subvenții pentru tehnica agricolă - când se va decide

Vor fi sau nu oferite subvenții pentru tehnica agricolă – când se va decide

‹ adv ›
‹ adv ›

Producătorii agricoli din Republica Moldova sunt îngrijorați dacă va fi sau nu inclusă în Regulamentul de subvenționare pentru următorii ani Măsura 1.3. Stimularea investiţiilor pentru procurarea tehnicii şi utilajului agricol convenţional în condițiile în care Legea nr. 276, cât și la Hotărârea de Guvern 455 urmează a fi modificate.

Agrobiznes a apelat la reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru a afla ce se cunoaște la moment despre schimbările ce urmează a fi realizate.

Petru Tîmbur, Director adjunct AIPA, a menționat că sunt planificate a fi realizate schimbări, iar acestea vor fi orientate spre îmbunătățirea activității fermierilor.

Totodată, acesta a amintit că producătorii trebuie să depună dosarele dacă doresc să beneficieze de subvenții pentru tehnica agricolă deja achiziționată până la 31 octombrie 2021.

„Dacă tehnica agricolă a fost achiziționată în acest an și a fost achitată suma integrală pentru aceasta, fermierii pot depune actele pentru subvenționare conform Măsurii 1.3. până la 31 octombrie 2021. Dacă tehnica agricolă a fost achiziționată în rate, adică cu achitarea acesteia pe parcursul a doi ani, aceștia vor depune dosarul pentru subvenționare în 2023, adică când va fi achitată ultima rată. Acest lucru este valabil dacă Măsura 1.3. va fi inclusă în regulament”, a menționat Petru Tîmbur.

Va fi sau nu această măsură inclusă în regulamentul de subvenționare în 2023, la moment, este prea devreme să vorbim.

„Este planificat a fi realizate schimbări atât în Legea nr 276 cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, cât și în Hotărârea de Guvern 455 cu privire la modul de repartizare a mijloacelor
Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii
și Mediului Rural, însă care vor fi exact acestea se va determina în următoarea perioadă, până la finele anului”.

Direcțiile ce urmează a fi subvenționate vor fi stabilite până la finele acestui an.

„Schimbările sunt orientate spre a îmbunătăți activitatea fermierilor, însă deciziile vor fi luate după ce proiectul va fi supus inclusiv consultărilor publice. Totodată, este planificat de a simplifica procedura de obținere a subvențiilor, însă este prea devreme să vorbim despre modificări, pentru că acestea abia urmează a fi operate”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii