Producătorii autohtoni bat alarmă, iar „guvernarea nu acționează”. Slusari: Legea nu se respecta, furnizorii locali sunt discriminați

Membrul Platformei DA, fostul deputat Alexandr Slusari, atenționează asupra situației producătorilor autohtoni și cere guvernării să elaboreze urgent un program de susținere a acestora. „Dacă în foarte scurt timp autoritățile nu vor elabora și nu vor implementa urgent un Program real privind susținerea producătorilor autohtoni, atunci foarte curând procesul degradării social-economice a țării cu migrația masivă devine ireversibil”, a menționat Slusari, într-o postare pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA

„În 8 luni, importurile au crescut cu 32,5 %. Aproape dublu față de exporturi. Deficitul balanței comerciale a ajuns la cifra astronomică de aproape 2,6 miliarde de dolari.

Modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală ucide producătorii autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discaunt-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial.

Guvernarea, din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50% din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească.

Dacă în foarte scurt timp autoritățile nu vor elabora și nu vor implementa urgent un Program real privind susținerea producătorilor autohtoni, atunci foarte curând procesul degradării social-economice a țării cu migrația masivă devine ireversibil”, a mai menționat Alexandr Slusari.

Producătorii autohtoni se plâng pe condiții proaste și discriminatorii, dar și pe lipsa pieței de desfacere încă din primăvară, când președinta Maia Sandu a refuzat să promulge Legea privind comerțul interior.


Pub