FUM NEGRU de la negocierile cu Gazprom. Câte tone de păcură va primi Termoelectrica din rezerva de stat

17 Oct. 2021, 04:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Oct. 2021, 04:22 // Actual //  Lupu Eduard

Miercuri, 13 octombrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sistemul energetic. După ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

Potrivit procesului-verbal al ședinței CSE, Termoelectrica va primi din rezerva de stat 16 500 de tone pentru producerea energiei termice și electrice

Totodată, ministerele și alte autorități administrative centrale vor crea, în termen de 10 zile, comisii pentru organizarea, monitorizarea și controlul pregătirii de funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale. Vor pregăti, în termen de 30 de zile, planuri pentru asigurarea funcționalității, inclusiv a instituțiilor subordonate, în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale, care vor prevedea, dar nu se vor limita la: măsuri de economisire a resurselor energetice, crearea și gestionarea rezervelor de resurse energetice, adoptarea soluțiilor tehnice alternative menite să asigure funcționalitatea instituțiilor în perioada rece a anului, modificarea/ajustarea modului de operare (de exemplu în regim de muncă on- line 1a distanță) etc, vor evalua necesitățile pentru asigurarea funcționalității sectorului gestionat care nu pot fi acoperite pe interior și vor informa, în termen de 30 de zile, Comisia despre nivelul de pregătire pentru funcționare în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale.

Pentru a face față crizei gazului, autoritățile de la Chișinău s-au adresat și Bruxellesului. Autoritățile moldovene insistă în negocierile cu Gazprom pe păstrarea formulei de preț din vechiul contract. În sezonul de vară prețul era calculat în funcție de cotațiile din hub-ul german NCG, iar pe perioada iernii, când se consumă 80% din consumul total de gaz, prețul era indexat cu cotațiile produselor petroliere.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău