Ambasadorul UE la Chișinău, după ce Parlamentul a ratificat Convenția de la Istanbul: „Femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, salută ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova. „Prin această Convenție cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, spune oficialul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Foto: facebook/CuliseleDiplomației

„Salut faptul că Republica Moldova s-a alăturat comunității de state care au ratificat Convenția de la Istanbul. Acesta este primul instrument obligatoriu din punct de vedere juridic privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor la nivel internațional. Acesta stabilește un cadru cuprinzător de măsuri legale și politice pentru prevenirea unei astfel de violențe, sprijinirea victimelor și pedepsirea făptașilor. Convenția de la Istanbul impune incriminarea și sancționarea legală a diferitelor forme de violență împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, urmărirea, hărțuirea sexuală și violența psihologică.

Prin aceasta, cred că femeile și fetele din Moldova vor deveni o parte mai puternică și mai activă a societății”, a scris oficialul.


Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în lectura a doua, cu 54 de voturi ale deputaților PAS. Cei de la BCS au părăsit sala în semn de protest.

Deputații BCS au părăsit ședința Parlamentului și când a fost inclus pe ordinea de zi Proiectul cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței femeilor și a violenței domestice. Deputatul BCS, Grigore Novac, a spus că acest acord este o rușine. În replică, președintele Parlamentului a spus că „este o rușine ca femeile să fie bătute în secolul 21” și i-a cerut să nu speculeze pe acest subiect.


Pub