Fețele bisericești îi cer Maiei Sandu să nu promulge Convenția de la Istanbul: Sunteți pusă în fața unei mari alegeri și vă rog părintește

Arhiepiscopul de Ungheni și Nisporeni solicită președintei, Maia Sandu, să nu promulge legea privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Într-o adresară publică, făcută ieri, 15 octombrie, Arhiepiscopul spune că termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istanbul se referă la „sexul social”, iar „acceptarea acestei definiții din Convenția de la Istanbul presupune negarea existenței diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie”.

Foto: colaj

„Termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istanbul se referă la „sexul social” – un construct social care variază și care este, în principiu, independent de realitatea biologică a persoanei (bărbat/femeie). Această definiție nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale. Are, deci, o încărcătură ideologică puternică și se clădește pe concepția că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și autodeterminarea.

Acceptarea acestei definiții din Convenția de la Istanbul presupune, așadar, negarea existenței diferențelor naturale dintre cele două sexe biologice – bărbat și femeie. Convenția de la Istanbul este primul instrument cu caracter juridic obligatoriu (tratat) în care genul este definit ca o construcție socială, iar statele membre sunt obligate să asigure egalitatea de gen ca o precondiție pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Ideologia de gen este promovată în multe articole ale Convenției de la Istanbul, spre exemplu articolul art. 3 (c.) (f), dar cel mai evident este prevederea din art. 4 (3), care în afară de gen, prevede și identitatea de gen ca criteriu de discriminare.

Conform informației cuprinse pe pagina web oficială a Consiliului Europei, Convenția de la Istanbul nu a fost ratificată de următoarele state: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Latvia, Lituania, Federația Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Marea Britanie. De ce oare?

Personal, așa cum și mulți membri ai societății civile, dar chiar și din demnitarii de stat, nu pot fi indiferent față de ratificarea în cauză. Deoarece văd și înțeleg paguba sufletească, morală și duhovnicească ce va fi cauzată, cu răsfrângere nefastă, atât asupra bisericii, cât și asupra societății civile.

Din câte cunosc personal, ați avut rude și mătușă în mănăstire. S-a vorbit în familia Dvs despre Dumnezeu și sfintele Lui porunci. Sunteți azi pusă în fața unei mari alegeri și Vă rog părintește să fiți de partea poporului drept slăvitor dar și de partea Constituției RM”, se arată în adresare.

În context, Arhiepiscopul cere președintei să nu promulge Convenția de la Istanbul sau să asigura ratificarea acesteia „cu rezervă față de „identitatea, ideologia de gen” ce o promovează”.

Și după votul în prima lectură, Mitropolia Moldovei a venit cu o adresare către Maia Sandu.

Proiectul de ratificare a Convenției de la Istanbul a fost aprobat, în lectura a doua, cu 54 de voturi ale deputaților PAS. Cei de la BCS au părăsit sala în semn de protest.

Deputații BCS au părăsit ședința Parlamentului și când a fost inclus pe ordinea de zi Proiectul cu privire la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței femeilor și a violenței domestice. Deputatul BCS, Grigore Novac, a spus că acest acord este o rușine. În replică, președintele Parlamentului a spus că „este o rușine ca femeile să fie bătute în secolul 21” și i-a cerut să nu speculeze pe acest subiect.


Pub