Comrat va fi capitala culturală a CSI în 2023. Cenușa: Merită de scos în evidență animozitățile dintre președinta Sandu și Guvernatoarea Vlah

Politologul Dionis Cenușa afirmă că se dorește scoaterea în evidență a Comratului, centrul administrativ al Autonomiei Găgăuze, după decizia luată la reuniunea CSI de la Minsk. „S-a decis că Comrat va fi capitala culturală a CSI în 2023. Corect, nu Chișinău, care este condus de Ion Ceban, de la PSRM. În acest context, merită de scos în evidență animozitățile dintre Președintele Sandu și Bașkanul Vlah. S-a ajuns până la un nivel că potrivit Irinei Vlah, Președintele Sandu se auto-invită în satele găgăuze”, a comentat Cenușa.

Foto: captură video
„Întrevăd multă competiție între autoritățile centrale (PAS/Sandu) și Autonomia Găgăuză. Problema nu este doar în faptul că Președintele Sandu a exclus Bașkanul din componența Consiliul Suprem de Securitate (acceptând societatea civilă și a Procuraturii Generale), înainte de care nu a invitat-o pe Vlah la ceremonia de inaugurate.
Încă nu an văzut titluri de presă despre competiția/rivalitatea Sandu-Vlah, dar asta e ceea ce avem/vedem de fapt”, a spus Cenușa, într-o postare pe facebook.

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, încă nu a avut o întâlnire sau discuție cu președinta țării Maia Sandu. Aceasta spune că în ultima perioadă s-au făcut tot mai mulți „pași neprietenoși” în raport cu locuitorii din Găgăuzia, iar o astfel de atmosferă „nu este prea bună în țara noastră”. Totodată, Vlah afirmă că președinta Maia Sandu a mințit-o atunci când a venit în Găgăuzia la o întâlnire cu primarii. „M-a revoltat aceasta minciună directă și pentru mine era neclar cum noi în calitate de conducători putem da un exemplu așa prost - când conducătorul minte cu nerușinare în fața camerei”, a declarat aceasta.

Guvernatoarea autonomiei găgăuze, din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah nu se mai regăsește printre membrii Consiliului Suprem de Securitate, după modificările operate de președinta Maia Sandu. Asta în condițiile în care locuitorii autonomiei pot lua decizii independente, în cazul în care securitatea statului ar fi pusă în pericol. Președinția spune că bașcanul nu este membru din oficiu, dar va fi invitat la ședința CSS, atunci când vor fi discutate subiecte ce vizează autonomia.

Președinta Maia Sandu a mers într-o vizită de lucru în autonomia Găgăuză în luna iulie, iar Guvernatoarea regiunii nu știa despre acest lucru. Irina Vlah a aflat de la primarii invitați la întrevederea cu șefa statului și a mers la Ceadîr-Lunga pentru a o saluta pe Maia Sandu.

Aceasta este prima discuție între Maia Sandu și Irina Vlah, de la învestirea șefei statului în funcție. Președinta Sandu nu a invitat-o la învestirea sa pe Guvernatoarea Găgăuziei, iar apoi a exclus-o din componența Consiliului Suprem de Securitate.


Pub