Criza energiei din China se agravează: Cotațiile cărbunelui – la un nivel record. Prețul gazelor rămâne ridicat în UE

16 Oct. 2021, 19:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Oct. 2021, 19:24 // Actual //  Lupu Eduard

Criza energiei din China s-a agravat vineri, prețurile cărbunelui atingând niveluri record, răcirea vremii și creșterea prețurilor gazelor făcând ca marile companii energetice să caute contracte pe termen lung cu furnizori americani. În Uniunea Europeană, liderii urmează să decidă săptămâna viitoare măsuri de urgență pentru protejarea populației de creșterea prețurilor energiei.

Securitatea energetică este pe primul loc în agendele guvernelor din Asia și Europa, în condițiile în care oferta insuficientă de cărbune și prețurile mari ale gazelor au dus la pene de curent și au afectat fabrici care aprovizionează companii mari precum Apple, într-o perioadă în careeconomiile își revin după restricțiile legate de coronavirus. China, cel mai mare exportator din lume, a fost afectată în mod special, iar companii energetice majore, cum sunt Sinopec și China National Offshore Oil Company (CNOOC) sunt în negocieri avansate pentru contracte pe termen lung cu exportatorii americani de gaze naturale lichefiate (GNL), potrivit unor surse citate de Reuters. Discuțiile ar putea duce la tranzacții în valoare de zeci de miliarde de dolari, care ar crește importurile de GNL ale Chinei din Statele Unite în următorii ani. Prin contrast, la apogeul tensiunilor comerciale chino-americane din 2019, comerțul cu gaze între cele două țări s-a blocat, scrie profit.ro.

Companiile, sub presiune

„La fel ca întreprinderile de stat, companiile sunt toate sub presiune pentru a menține securitatea aprovizionării, iar tendința recentă a prețurilor a schimbat profund opinia conducerii față de aprovizionarea pe termen lung”, a declarat un trader din Beijing. Într-o lovitură dată luptei împotriva încălzirii globale, China și alte țări au apelat pe termen scurt la cărbune. Beijingul a luat, de asemenea, o serie de măsuri pentru a limita creșterea prețurilor, inclusiv creșterea producției interne de cărbune și reducerea livrărilor către industriile mari consumatoare de energie. Cel mai activ contract pe termen lung pentru cărbune, cu livrare în ianuarie, Zhengzhou CZCc1, a atins vineri un record de 1.669,40 yuani (259,42 dolari) pe tonă, crescând cu peste 200% în acest an. China a informat consumatorii că aprovizionarea cu energie va fi asigurată pentru sezonul de încălzire de iarnă.

Președintele Vladimir Putin a spus săptămâna aceasta Europei că Rusia, cel mai mare furnizor de gaze din regiune, ar putea livra mai multe gaze dacă i se va cere, pentru a ajuta la diminuarea creșterii prețurilor pe care o îatribuie parțial reticenței Europei de a încheia contracte pe termen lung. Unii politicieni europeni au spus că

Creșterea prețurilor gazelor – instrument de presiune pentru punerea în funcțiune a Nord Stream 2

Rusia folosește creșterea prețurilor gazelor ca un instrument de presiune pentru punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, susținut de Gazprom, care ocolește Ucraina – o acuzație pe care Rusia o neagă. Operatorul gazoductelor din Ucraina a declarat vineri că volumul de gaz rusesc pompat prin Ucraina către Europa a scăzut sub volumul prevăzut în contractul actual de tranzit.

„Acest comportament al Gazprom merită atenția specială a Europei, deoarece, în pofida deficitului semnificativ de gaze din UE și a prețurilor maxime, Gazprom nici măcar nu folosește capacitatea pentru care a plătit deja”, a declarat Serghei Makogon, șeful operatorului , referindu-se la exportatorul de stat din Rusia. Gazprom nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Prețurile petrolului au atins vineri un maxim al ultimilor trei ani, urcând la peste 85 de dolari pe baril în urma prognozelor privind un deficit al ofertei în următoarele câteva luni, în timp ce prețurile mari ale gazelor și cărbunelui au provocat trecerea la produsele petroliere.

Ministrul polonez al climei a declarat vineri că guvernul va aloca o sumă suplimentară de 1,5 miliarde de zloți (380 de milioane de dolari) subvențiilor pentru consumatori, pentru a ușura impactul creșterii prețurilor cu amănuntul. De asemenea, Germania a confirmat că va reduce o taxă suplimentară pentru energia verde din facturile consumatorilor, pentru a atenua creșterea facturilor la utilități. Banca olandeză ABN Amro a avertizat că este puțin probabil ca prețurile angro ale gazelor din Europa să revină la nivelurile ”normale” înainte de 2023. Norvegia, al doilea cel mai mare furnizor de gaze din Europa, a fost printre câștigătorii crizei energetice, raportând luna trecută un excedent comercial record, în creștere cucu 28%, până la 53,7 miliarde de coroane norvegiene (6,37 miliarde de dolari), datorită creșterii veniturilor din vânzarea de gaze, au arătat datele oficiale.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău