(video) Recomandări de la Mircea, fără spoilere: cinci filme ieșite din comun care te vor schimba ireversibil

alejandro-jodorowsky

Schimbarea e unicul lucru stabil în univers. Totul e într-o metamorfoză continuă, la fel și conștiința noastră. Un lucru odată cunoscut nu-l mai putem șterge și, fără să ne dăm seama, ne schimbă pentru totdeauna. Pentru astăzi, vă propun o mică metamorfoză, și anume să lărgim orizonturile cu cinci filme care comunică mult mai diferit de felul cu care suntem obișnuiți.

Swiss Army Man (2016)

Un film straniu, magic, sălbatic și provocator, în roluri principale cu Paul Dano și Daniel Radcliffe. O comedie și dramă fantastică, onorată cu premiul pentru cea mai bună regie la Sundance Film Festival, inclusiv cu premiul juriului oferit pentru originalitate.

Blocat pe o insulă pustie, pe cale să se sinucidă, Hank (Paul Dano) observă un cadavru adus de apă pe plajă. Se împrietenește cu el numindu-l Manny (Daniel Radcliffe), doar pentru a descoperi mai târziu că noul său prieten poate vorbi și că are o multitudine de abilități supranaturale care îl pot ajuta să ajungă acasă. Astfel, ambii pornesc într-o călătorie suprarealistă prin inima pădurii.

Un film încântător de original, care echilibrează performanțele fine ale actorilor cu un simț bogat și adesea uluitor al scenografiei. Ciudat, absurd și chiar incredibil, dar cu un farmec incontestabil, o peliculă care nu te va lăsa indiferent. Genul de film pe care o să-l adori sau detești. Cu o imagine minunată, un montaj clar și o muzică savuroasă, filmul ne descrie o poveste de prietenie despre recăpătarea speranței chiar și în cele mai de cumpănă momente ale vieții.

Poate fi urmărit pe Hulu sau A24.

The Saddest Music in the World (2003)

Unul dintre puținele filme sonore (cu dialog) al regizorului canadian Guy Maddin, cunoscut în toată lumea pentru stilul inedit pe care îl abordează derivat din expresionismul german.

Acțiunea are loc în iarna anului 1933 în Canada. În cinstea faptului că Winnipeg a fost numită de London Times cea mai îndurerată capitală a lumii din epoca depresiei pentru al patrulea an consecutiv, Lady Helen, proprietara fără picioare a berăriei Port Huntley din Winnipeg, găzduiește și jurizează un concurs pentru a afla care națiune are cea mai tristă muzică din lume, câștigătorul va lua acasă un premiu de 25 000 de dolari.

O comedie și dramă muzicală în alb-negru, unică prin felul său, cu o poveste accesibilă pentru toată lumea, dar expusă diferit de tot ce există până acum. Un film plin de răsturnări, de complot, de triunghiuri amoroase ciudate și de interpretări muzicale și mai ciudate. Un cumul de simboluri și critici subtile în adresa capitalismului, a migrației și a politicii occidentale.

Pelicula poate fi vizionată în original pe FMovies sau pe binged.com.

Final Cut: Ladies and Gentleman (2012)

Un film în care se poate întâmpla orice: eroul și eroina își schimbă fețele, vârsta, aspectul, numele și așa mai departe. Doar un singur lucru rămâne neschimbat: IUBIREA dintre bărbat și femeie, prezentată într-o poveste de dragoste arhetipală montată din 500 de filme clasice din întreaga lume.

Un exemplu care venerează puterea montajului fiind creat în totalitate din imagini „furate”, scene alb-negru și colorate, de diferite genuri și tehnici de filmare, actori de diferite vârste, din diverse locații și epoci, toate alternează rapid în fața ochilor urmate de o muzică frumoasă împrumutată și ea din numeroase filme și seriale. Clipurile au fost descărcate de pe torrent-uri și pentru a evita problemele privind drepturile de autor, filmul a fost publicat ca material educațional de Universitatea Maghiară de Film și Teatru.

La început, poate părea confuz și chiar de neconceput, dar nu-l lăsați să vă descurajeze, după doar câteva minute veți acceptă cu ușurință convenția. Ideea este ingenioasă, realizarea – hipnotizantă și povestea – extrem de simplă.

Filmul poate fi vizionat pe YouTube cu subtitrare în maghiară și engleză.

Landscape in the Mist (1988)

Filmul este ultima parte a „trilogiei tăcerii” creată de Theo Angelopoulos în colaborare cu remarcabilul scenarist și poet italian Tonino Guerra, care, de data aceasta, ca în cazul primului film, a scris scenariul bazându-se pe povestea regizorului și a dezvoltat-o împreună cu Thanasis Valtinos, omologul său grec.

O dramă road movie despre căutarea unui tată necunoscut devine o odisee a maturizării pentru doi copii greci nelegitimi, Voula (14 ani) și fratele ei Alexandros (cinci ani), care călătoresc singuri în speranța de a afla unde este un bărbat pe care îl cunosc doar din basmele povestite de mama lor. Călătoria este adesea sumbră și brutală, dar este, de asemenea, plină de magie ocazională, transformând căutarea lor într-o reflectare uneori dulce, uneori amară a misterelor copilăriei și a durerii adolescentine.

Geniul marelui regizor grec este evident în toate filmele sale, în special cunoscut pentru planurile lungi și compozițiile poetico-vizuale care îi ajută pe spectatori să se apropie de personaje. Un lucru care mai târziu a devenit manierism, dar nu și în cazul acestuia – o experiență vizuală remarcabilă, plină de simboluri, metafore și alegorii, printre care doi copii verzi încearcă să-și trăiască visul într-o lume deluzorie.

Îl găsiți în original pe MovGoTV.

La Montaña Sagrada (1973)

După ce El Topo (1970) a devenit un succes mondial în rândul filmelor de cult, Alejandro Jodorowsky a fost abordat de diferiți susținători interesați să-i sprijine munca. Astfel a obținut 1 milion de dolari pentru următorul său lungmetraj pe care l-a filmat în Mexic, unde echipa și alte costuri asociate erau reduse. Acest lucru i-a permis regizorului să facă un film profund personal, fără constrângeri financiare și intervenții din partea studiourilor. Și-a dorit să facă un „film sacru” care să „schimbe lumea”. În rezultat, a obținut o fantezie psihedelică de neimaginat pe nume The Holy Mountain.

O poveste fantastică împletită îndrăzneț cu o suită de imagini simbolice și mesaje filosofico-religioase. O experiență vizuală hipnotico-abundentă accesibilă doar minților deschise. La suprafață cu o narațiune despre un hoț care ajunge în turnul unui alchimist ce face din excremente aur și acceptă să-i arate eroului nostru calea către iluminare. Alături de cei șapte discipoli ai alchimistului, care semnifică păcatele vieții, hoțul întruchipat în Iisus Hristos pornește într-o călătorie spiritualo-fantasmagorică.

Jodorowsky a explorat teritorii similare în multe dintre filmele sale, dar niciodată la această scară și ambiție. Este o realizare cinematografică uimitoare, indiferent de ce părere aveți despre conținut. Fiind un film de Jodorowsky, se întâmplă multe și se explică puțin, așa că vă va umple mintea cu întrebări și idei. Deci, în felul său bizar, este o capodoperă care vă poate aduce iluminare.

Filmul poate fi văzut gratis pe 123Movies în engleză sau pe Mubi.

Vizionare plăcută!

Mulțumesc pentru susținere și încredere: Alexandru Lebedev, Dumitrița Szajczyk, Bogdan Bobînă!

Dacă vrei să contribui și tu la dezvoltarea acestui proiect încât să ai parte de mai multe și mai bune, susține această muncă cu minimum 2 $ pe Patreon sau cu o cafeluță pe Buy Me a Coffee.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente